Την παραγωγή γάλακτος που θα περιέχει ινσουλίνη, από κλωνοποιημένες αγελάδες, ανακοίνωσαν χθες ότι πέτυχαν επιστήμονες από την Αργεντινή. Οι αγελάδες, οι οποίες ήταν κλωνοποιημένες και γενετικά τροποποιημένες θα παράγουν γάλα στο οποίο θα περιέχεται ανθρώπινη ινσουλίνη, γεγονός που ανοίγει νέους δρόμους στην αντιμετώπιση του διαβήτη.
Η ινσουλίνη χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση ασθενών με διαβήτη Ι καθώς και των πιο σοβαρών περιπτώσεων διαβήτη ΙΙ. Η έναρξη της παραγωγής θα αρχίσει όταν ενηλικιωθούν οι αγελάδες, οι οποίες γεννήθηκαν με καισαρική τον Φεβρουάριο.
Το μοντέλο αυτό, των γενετικά τροποποιημένων ζώων, αποτελεί ένα μοντέλο, σύμφωνα με τους επιστήμονες που προχώρησαν στην εφαρμογή του, το οποίο επιτρέπει την παραγωγή πολύ μεγάλων ποσοτήτων σε πολύ χαμηλό κόστος.
Η ινσουλίνη που θα παράγεται από αγελάδες αναμένεται να έχει χαμηλότερη τιμή κατά 30%. Μόλις πάρουν το γάλα στα χέρια τους, ειδικοί θα προχωρήσουν στην επεξεργασία του για να απομονώσουν την ινσουλίνη. Ειδικοί εκτιμούν ότι το γάλα θα είναι διαθέσιμο εντός δυο ετών.
Παρόμοιες τεχνικές έχουν χρησιμοποιηθεί για την ανάπτυξη ανθρώπινων πρωτεϊνών, σε αγελάδες και σε κατσίκες.
Παγκοσμίως υπάρχουν περίπου 200 εκατομμύρια διαβητικοί, ενώ υπολογίζεται ότι 25 αγελάδες που θα παράγουν ινσουλίνη θα επαρκούν για την αντιμετώπιση του 1,5 εκατομμυρίου διαβητικών που ζουν στην Αργεντινή. Η αρχική πηγή ινσουλίνης, στην ιατρική, ήταν το πάγκρεας αγελάδων, αλόγων, χοίρων και ψαριών καθώς ήταν σχεδόν ίδια με την ανθρώπινη ινσουλίνη.
Σήμερα προέρχεται από γενετικά τροποποιημένα βακτήρια που οι επιστήμονες καλλιεργούν σε βιοαντιδραστήρες.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Με εξαφάνιση απειλείται ένα στα τέσσερα είδη που ζουν στο γλυκό νερό
H μεσογειακή διατροφή ωφελεί και τη μνήμη [μελέτη]
Ηλικιακή εκφύλιση ωχράς κηλίδας: Νέα θεραπεία με φωτοβιοδιέγερση