Νέα στοιχεία έρχονται να προστεθούν στα ήδη υπάρχοντα σχετικά με το ρόλο της κατανάλωσης μεγάλης ποσότητας γαλακτοκομικών προϊόντων στην εμφάνιση της νόσου του Πάρκινσον στους άντρες. Η αιτία παραμένει άγνωστη.

Ερευνητές ανακάλυψαν ότι ανάμεσα σε περισσότερους από 130.000 Αμερικανούς, αυτοί που κατανάλωναν τις μεγαλύτερες ποσότητες γαλακτοκομικών-ιδιαίτερα γάλακτος- είχαν τις μεγαλύτερες πιθανότητες να ασθενήσουν από Πάρκινσον. Στις γυναίκες τα ευρήματα είναι διφορούμενα.

Τα αποτελέσματα της μελέτης συμφωνούν με προηγούμενες μελέτες που υποδείκνυαν ότι υπάρχει σχέση μεταξύ της κατανάλωσης γαλακτοκομικών και της νόσου του πάρκινσον στους άντρες. Η μελέτη δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘American Journal of Epidemiology’.

Ο ερευνητής Honglei Chen,του National Institute of Environmental Health Sciences στη Βόρεια Καρολίνα, εκτιμά ότι θα χρειαστεί περαιτέρω έρευνα για να εντοπιστούν τα γαλακτοκομικά προϊόντα που ευθύνονται για τη νόσο και το λόγο που συμβαίνει αυτό.

Η έρευνα ανέλυσε στοιχεία του τρόπου διατροφής 57.689 αντρών και 73.175 γυναικών σε διάστημα 9 ετών. Από αυτούς 250 άντρες και 138 γυναίκες εμφάνισαν τη νόσο.

Οι άντρες που κατανάλωναν τη μεγαλύτερη ποσότητα γαλακτοκομικών προϊόντων εμφάνιζαν αυξημένο κίνδυνο να ασθενήσουν από Πάρκινσον κατά 60% σε σχέση με όσους κατανάλωναν τις λιγότερες ποσότητες. Στην πρώτη κατηγορία οι άντρες κατανάλωναν 815 γραμμάρια, ποσότητα ισοδύναμη με 3 έως 4 ποτήρια γάλα.

Στη δεύτερη κατηγορία κατανάλωναν 78 γραμμάρια ημερησίως. Μεγαλύτερη σχέση φάνηκε να έχει το γάλα, σε σύγκριση με το γιαούρτι ή το τυρί.

Η βιταμίνη D, το ασβέστιο και τα λιπαρά δεν φαίνεται να ευθύνονται για τη νόσο. Μια θεωρία είναι ότι πιθανόν οι τοξίνες που προκαλούν βλάβες στα νεύρα να συμβάλλουν ενδεχομένως στην εμφάνιση της νόσου μακροπρόθεσμα. Ωστόσο, τα γαλακτοκομικά πιθανόν αποτελούν μικρό μέρος μόνο της έκθεσης των περισσοτέρων ανθρώπων στα χημικά.

Ο ερευνητής θεωρεί πως δεν πρέπει τα ευρήματα να αποτρέψουν τους καταναλωτές από την κατανάλωση γαλακτοκομικών, καθώς η κατηγορία αυτή των προϊόντων παρουσιάζει ευεργετικές ιδιότητες και θεωρεί πως θα πρέπει να συνεχίσουν να καταναλώνουν γαλακτοκομικά σε μέτριες ποσότητες.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Φοβίες: Πώς δεν θα ορίζουν τη ζωή μας
Ο Anthony Aouad στο τιμόνι της Sanofi Ελλάδας
Ρούχα και wearables που φορτίζουν κινητά και ειδοποιούν για έμφραγμα