Της ΣΟΦΙΑΣ ΝΕΤΑ

Η καθημερινή αυτομέτρηση του σακχάρου αίματος χρησιμοποιείται από ολοένα και αυξανόμενο αριθμό πασχόντων, όμως παρά τις εξελίξεις στον τομέα των συστημάτων αυτομέτρησης του σακχάρου αίματος εξακολουθούν να υπάρχουν αρκετά προβλήματα στη σωστή λήψη μετρήσεων.

Στο συμπέρασμα αυτό έχει καταλήξει μία μελέτη η οποία έδειξε ότι περίπου το 16% των πασχόντων αποτυγχάνουν να κωδικοποιήσουν ή να ρυθμίσουν σωστά το μετρητή τους, με αποτέλεσμα τη λήψη λανθασμένων μετρήσεων για τα επίπεδα της γλυκόζης αίματος.

Πρόσφατη μελέτη πάνω στο ίδιο θέμα που δημοσιεύθηκε στο ‘Journal of Diabetes Science and Technology’ έδειξε ότι τυχόν σφάλματα στην κωδικοποίηση των σακχαρομέτρων οδηγούν σε σημαντικά λάθη στον υπολογισμό της δόσης ινσουλίνης που λαμβάνουν οι ασθενείς.

Τα αποτελέσματα της μελέτης παρουσίασε στη Βασιλεία της Ελβετίας την περασμένη Παρασκευή ο καθηγητής Charles Raine, διευθυντής του Κέντρου Ενδοκρινολογίας και Ελέγχου του Διαβήτη στη Νότια Καρολίνα των Η.Π.Α στο ευρωπαϊκό Media Workshop που διοργάνωσε στη Βασιλεία η Bayer HealthCare Diabetes Care.


Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Διεθνούς Ομοσπονδίας για το Διαβήτη (IDF) πάνω από 240 εκατομμύρια άτομα παγκοσμίως, πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη, ποσοστό μεγαλύτερο από το 5% του παγκόσμιου πληθυσμού.


Η ομοσπονδία εκτιμά ότι ο αριθμός των ασθενών αυτών θα αγγίξει τα 380 εκατομμύρια πριν από το 2025.Για τις αναπτυγμένες χώρες ο διαβήτης αποτελεί την κυριότερη αιτία τύφλωσης, νεφρικής ανεπάρκειας και ακρωτηριασμού των κάτω άκρων ενώ είναι μία από τις κυριότερες αιτίες θανάτου, λόγω των επιπτώσεων της νόσου στο καρδιαγγειακό σύστημα.

Ο καθηγητής επισήμανε τη σημασία του τακτικού ελέγχου των επιπέδων της γλυκόζης στο αίμα καθώς και της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης, για τη σωστή αντιμετώπιση του διαβήτη αλλά και για την πρόληψη των επιπλοκών του.

"Η ακριβής κωδικοποίηση είναι το ‘κλειδί’ για την πρόληψη των σοβαρών επιπλοκών στους διαβητικούς που οφείλονται στη λήψη λανθασμένων δόσεων ινσουλίνης. Για παράδειγμα", ανέφερε, " η χορήγηση υψηλότερης δόσης ινσουλίνης από την απαιτούμενη προκαλεί υπογλυκαιμία, η οποία συνδέεται με διάφορες διαταραχές όπως τρέμουλο, σύγχυση, απώλεια συνείδησης ή ακόμα κωματώδη κατάσταση και θάνατο.

Αντίθετα, η χορήγηση χαμηλότερων δόσεων ινσουλίνης οδηγεί σε αρύθμιστο διαβήτη με όλες τις επιπλοκές του όπως νεφρική ανεπάρκεια, νευροπάθεια ή και καρδιακή ανεπάρκεια. «...αντιλαμβάνεστε ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό να δίνονται σαφείς οδηγίες στους διαβητικούς για τη σωστή κωδικοποίηση των σακχαρομέτρων ή καλύτερα ακόμα να τους συστήνεται η χρήση συστημάτων αυτομέτρησης όπου δεν απαιτείται κωδικοποίηση από το χρήστη...» κατέληξε ο Dr.

Raine.

Τα τελευταία χρόνια λύση στο πρόβλημα των λανθασμένων αυτομετρήσεων δίνει η εισαγωγή της τεχνολογία της μη κωδικοποίησης και η εφαρμογή της σε όλα τα νεότερα συστήματα αυτομέτρησης, ώστε οι μετρήσεις που γίνονται να είναι αξιόπιστες και έτσι να διασφαλίζεται η σωστή αυτορύθμιση του διαβητικού που είναι και το προσδοκώμενο.

Τέλος, η Anne Marie Felton, αντιπρόεδρος της ομοσπονδίας IDF τόνισε ότι κάθε 10 δευτερόλεπτα κάποιος πεθαίνει λόγω των επιπλοκών του διαβήτη ενώ ταυτόχρονα δύο νέοι ασθενείς διαγνώσκονται και υπογράμμισε το πόσο σημαντική είναι η εκπαίδευση και η σωστή ενημέρωση των διαβητικών.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Το ''μέλλον είναι λαμπρό'' για τις εταιρείες παραγωγής OTC
Parent2Parent Support
Γυαλιά ηλίου: Πώς θα καταλάβετε ότι χρειάζονται αλλαγή