Η άπνοια μπορεί ενδεχομένως να συνδέεται με τη μείζονα κατάθλιψη, υποδεικνύει νέα έρευνα.

Έρευνα από το Centers for Disease Control and Prevention των ΗΠΑ, υποδεικνύει ότι η άπνοια, διαταραχή όπου κάποιος έχει μικρές παύσεις στην αναπνοή κατά τη διάρκεια του ύπνου, μπορεί ενδεχομένως να συνδέεται με συμπτώματα κατάθλιψης.

Οι παύσεις στην αναπνοή μπορεί να διαρκούν 10 έως 30 δευτερόλεπτα και μπορούν να συμβούν δεκάδες ή εκατοντάδες φορές σε μια νύχτα.

Στους παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνονται η προχωρημένη ηλικία, το αρσενικό φύλο και η παχυσαρκία.

Η ερευνήτρια Anne Wheaton,σημειώνει ότι το ρουθούνισμα ή το σταμάτημα της αναπνοής κατά τη διάρκεια του ύπνου συνδέθηκε με σχεδόν όλα τα συμπτώματα κατάθλιψης, όπως αισθήματα απελπισίας και αποτυχίας. Ανέμενε ότι άνθρωποι με διαταραχές στην αναπνοή κατά τη διάρκεια του ύπνου θα ανέφεραν προβλήματα στο να αποκοιμηθούν ή πολλές ώρες ύπνο ή αισθήματα κούρασης και λίγης ενέργειας αλλά όχι τα υπόλοιπα συμπτώματα.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε μεταξύ του 2005 και 2008 σε 9.714 ενήλικες. Δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Journal Sleep.’

Η έρευνα ανακάλυψε ότι στους άντρες 6% διαγνώστηκε από γιατρό ότι έπασχε από άπνοια, 37,2% ροχάλιζε περισσότερες από 5 νύχτες την εβδομάδα, 7,1% ρουθούνιζε ή σταματούσε να αναπνέει περισσότερες από 5 νύχτες την εβδομάδα και 5% είχε υψηλό σκορ στον κατάλογο συμπτωμάτων κατάθλιψης.

Στις γυναίκες ποσοστό 3.1% ανέφερε ότι εμφάνιζε άπνοια, 22,4% ροχάλιζε περισσότερες από 5 ημέρες την εβδομάδα, 4,3% ρουθούνιζε ή σταματούσε να αναπνέει περισσότερες από 5 νύχτες την εβδομάδα και 8,4% είχε υψηλό σκορ σε κλίμακα συμπτωμάτων κατάθλιψης.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι αν και η άπνοια συνδεόταν με πιθανή μείζονα κατάθλιψη, όπως το ρουθούνισμα ή το σταμάτημα της αναπνοής, το ροχαλητό δεν συνδεόταν με κατάθλιψη σε κανένα φύλο. Τα συμπτώματα αναφέρθηκαν από τους ασθενείς.

Οι ερευνητές υποδεικνύουν ότι οι γιατροί θα πρέπει να εξετάζουν τους ασθενείς για άπνοια, όπως να τους ρωτούν αν έχουν συμπτώματα αναπνοής διαταραγμένου ύπνου, αν παραπονιούνται για καταθλιπτικά συμπτώματα. Σημειώνουν ότι θα χρειαστεί επιπλέον έρευνα για να διαπιστωθεί αν η αγωγή για διαταραγμένη αναπνοή στον ύπνο στους ασθενείς με κατάθλιψη θα μειώσει την ανάγκη για αντικαταθλιπτική αγωγή και θα βελτιώσει το αποτέλεσμα.

Πηγές:
‘Journal Sleep.’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Τι υδατάνθρακες χρειάζομαι μετά από μια προπόνηση
Παιδίατροι Β. Ελλάδας: Τελικές προετοιμασίες για την αποστολή στη Μαδαγασκάρη
Η MSD ανάμεσα στις 50 ηγέτιδες εταιρείες που αποτελούν πρότυπα Βιώσιμης Ανάπτυξης στην Ελλάδα