Η γνώση περισσότερων από μιας ξένων γλωσσών μπορεί ενδεχομένως να οδηγήσει σε επιβράδυνση της εμφάνισης άνοιας στην τρίτη ηλικία, αναφέρει νέα έρευνα.

Ερευνητές του York University στο Τορόντο, επισκόπησαν τα αρχεία ασθενών που μιλούσαν είτε μια είτε δυο γλώσσες και που είχαν διαγνωστεί με άνοια. Οι συμμετέχοντες γνώριζαν μεγάλο εύρος γλωσσών. Ανακάλυψαν ότι οι άνθρωποι που γνώριζαν 2 γλώσσες διαγνώστηκαν 3 έως 4 χρόνια αργότερα από ανθρώπους που μιλούσαν μια γλώσσα, σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Trends in Cognitive Sciences.’

Η μέση ηλικία διάγνωσης της άνοιας ήταν τα 75,4 χρόνια σε όσους μιλούσαν μια γλώσσα και τα 78,6 σε όσους γνώριζαν να μιλούν δυο γλώσσες.

Το μορφωτικό επίπεδο και το επάγγελμα ήταν υπέρ της ομάδας που μιλούσε μια γλώσσα, υποδεικνύοντας ότι αυτοί οι παράγοντες δεν ήταν τόσο σημαντικοί στην ανάπτυξη της άνοιας όσο η γλωσσική ικανότητα.

Οι ερευνητές περιγράφουν τη διαδικασία ως προστατευτική των νοητικών αποθεμάτων, που σημαίνει ότι ο ερεθισμός του εγκεφάλου σωματικά και πνευματικά μπορεί ενδεχομένως να τον προστατεύει από την εξασθένηση.

Στην ίδια έρευνα οι επιστήμονες μελέτησαν επίσης πόσο γρήγορα ολοκληρώνουν τις εργασίες όταν ‘αφαιρούνται’, όσοι μιλούν μια γλώσσα και όσοι μιλούν δυο. Σημειώνουν ότι η έρευνα δείχνει ότι όσοι μιλούν δυο γλώσσες μπορεί ενδεχομένως να είναι πιο ικανοί στην εναλλαγή εργασιών και στην εστίαση της προσοχής σε μια εργασία.

Η ερευνήτρια Ellen Bialystok, δήλωσε ότι η εμπειρία στον έλεγχο της προσοχής, σε 2 γλώσσες, αναγνωρίζει συγκεκριμένα εγκεφαλικά δίκτυα δημιουργώντας μια περισσότερο αποτελεσματική βάση για εκτελεστικό έλεγχο και τη διατήρηση καλύτερης νοητικής επίδοσης σε όλη τη ζωή.

Πηγές:
‘Trends in Cognitive Sciences.’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ποια είναι τα οφέλη του ανανά στην υγεία
Απαραίτητη η υλοποίηση μελετών που θα διερευνήσουν τα κίνητρα για την κάλυψη κενών θέσεων υγειονομικών δομών της χώρας
Διαγραφή Πολάκη για φραστική επίθεση σε συνεργάτιδα του 'Αδ. Γεωργιάδη στη Βουλή - Δάκρυσε η Αθηνά Λινού