Τα περιστατικά άνοιας όπως και το κοινωνικό και οικονομικό βάρος που σχετίζεται με αυτά αναμένεται να αυξηθούν τις επόμενες δεκαετίες, καθώς το προσδόκιμο επιβίωσης και η ιατρική περίθαλψη βελτιώνονται σε φτωχότερες χώρες, αναφέρει ο Π.Ο.Υ σε έκθεσή του.

Το 2010 ζούσαν με άνοια 35,6 εκατ. άνθρωποι αλλά ο αριθμός θα διπλασιαστεί σε 65,7 εκατ. μέχρι το 2030, ανακοίνωσε η υπηρεσία Υγείας των Ηνωμένων Εθνών. Το 2050 περιμένει ότι τα περιστατικά άνοιας θα τριπλασιαστούν σε 115,4 εκατ.

Ο Dr. Shekhar Saxena, του ΠΟΥ, δήλωσε ότι οι αριθμοί είναι ήδη μεγάλοι και αυξάνονται γρήγορα.

Οι περισσότεροι ασθενείς με άνοια φροντίζονται από τους συγγενείς, ενώ το κόστος εκτιμάται σε 604 δισ. δολάρια. Το οικονομικό βάρος αναμένεται να αυξηθεί ακόμα γρηγορότερα από τον αριθμό των περιστατικών, ανακοίνωσε ο Π.ΟΥ.

Η Margaret Chan, γενική διευθύντρια του Π.Ο.Υ, δήλωσε ότι το καταστροφικό κόστος οδηγεί εκατομμύρια νοικοκυριά κάτω από το όριο της φτώχιας.

Η άνοια επηρεάζει κυρίως ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας. Περίπου το 70% αυτών εκτιμάται ότι προκαλείται από τη νόσο Alzheimer.

Τις τελευταίες δεκαετίες η άνοια έγινε σημαντικό πρόβλημα δημόσιας υγείας σε πλούσιες χώρες. Ωστόσο, καθώς προβλέπεται ότι ο πληθυσμός σε χώρες μικρού και μεσαίου εισοδήματος θα αυξηθεί και θα γερνά γρήγορα τις επόμενες δεκαετίες, ο Π.Ο.Υ καλεί σε μεγαλύτερη εγρήγορση και προγράμματα στήριξης παντού.

Το μερίδιο των περιστατικών σε χώρες φτωχού και μεσαίου εισοδήματος αναμένεται να αυξηθεί από κάτω του 60% σήμερα σε άνω του 70% μέχρι το 2050.

Μέχρι τώρα μόνο 8 χώρες-περιλαμβανομένων της Βρετανίας, Γαλλίας και Ιαπωνίας-έχουν εθνικά προγράμματα αντιμετώπισης της άνοιας, ανακοίνωσε ο Π.Ο.Υ.

Η έκθεση προτρέπει σε αντιμετώπιση της πρόκλησης της άνοιας το γρηγορότερο.

Η σιγουριά ότι γιατροί και νοσηλευτές μπορούν να εντοπίσουν τα συμπτώματα αποτελεί μια αρχή, επειδή η έλλειψη της κατάλληλης διάγνωσης αποτελεί ένα από τα εμπόδια για καλύτερη αγωγή. Ακόμα και σε πλούσιες χώρες, περισσότερα από τα μισά περιστατικά άνοιας αγνοούνται μέχρι να φτάσει η νόσος σε προχωρημένο στάδιο, αναφέρει η έκθεση.

Οι πάσχοντες από άνοια που αγνοούνται ή κακομεταχειρίζονται μπορεί να απομονωθούν και να γίνουν ευάλωτοι, ιδιαίτερα αν έχουν και φτωχή όραση ή ακοή.

Πηγές:
Π.Ο.Υ

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ποια είναι τα οφέλη του ανανά στην υγεία
Απαραίτητη η υλοποίηση μελετών που θα διερευνήσουν τα κίνητρα για την κάλυψη κενών θέσεων υγειονομικών δομών της χώρας
Διαγραφή Πολάκη για φραστική επίθεση σε συνεργάτιδα του 'Αδ. Γεωργιάδη στη Βουλή - Δάκρυσε η Αθηνά Λινού