Η παρατεταμένη εγκυμοσύνη οδηγεί σε αύξηση του κινδύνου γέννησης μωρών που θα παρουσιάσουν προβλήματα υγείας, υποδεικνύει νέα έρευνα.

Έρευνα ανακάλυψε ότι μωρά που γεννιούνται μετά τις 42 εβδομάδες είναι περισσότερο πιθανό να εμφανίσουν προβλήματα συμπεριφοράς, όπως σύνδρομο ελλειμματικής προσοχής στην αρχή της ζωής τους.

Οι γυναίκες θα πρέπει να γνωρίζουν για τους κινδύνους παράτασης της εγκυμοσύνης, αναφέρουν ειδικοί στο περιοδικό ‘International Journal of epidemiology.’

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε στην Ολλανδία, όπου μέχρι πρόσφατα ήταν κοινή πρακτική για τις γυναίκες να επιλέγουν να μην προκαλούν τον τοκετό αν παρατεινόταν η εγκυμοσύνη.

Έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε περισσότερα από 5.000 νεογνά ανακάλυψε ότι όσα γεννήθηκαν μετά τις 42 εβδομάδες είχαν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν προβλήματα συμπεριφοράς σε σχέση με όσα γεννήθηκαν περίπου στις ημερομηνίες που αναμένονταν και είχαν περισσότερες από διπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν σύνδρομο ελλειμματικής προσοχής.

Η ερευνήτρια Dr Hanan El Marroun, από το Erasmus MC-Sophia στο Ρότερνταμ, δήλωσε ότι ο καθυστερημένος όπως και ο πρόωρος τοκετός φάνηκε να σχετίζεται με μακροχρόνιες επιπτώσεις στην υγεία. Δήλωσε ότι κάθε έγκυος γνωρίζει ότι αν το παιδί έρθει πρόωρα δεν είναι καλό, επομένως γιατί δεν αναρωτιόμαστε για τη μακροχρόνια επίδραση της αργοπορίας του ερχομού ενός μωρού.

Στις επιπλοκές περιλαμβάνονται ο υψηλότερος κίνδυνος γέννησης νεκρού εμβρύου και δυσκολίες στον τοκετό μεγάλων μωρών.

Ωστόσο, μια μειοψηφία γυναικών ονομάζεται ‘μαμάδες των 10 μηνών’ πιστεύοντας ότι το μωρό έρχεται στη δική του ώρα και αποφεύγουν την ιατρική παρέμβαση.

Πηγές:
‘International Journal of epidemiology.’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Εορταστικό hangover: Πώς θα συνέλθετε
Eύκολα και γρήγορα ορεκτικά για την Πρωτοχρονιά
Ολοένα και περισσότεροι σπουδαστές στην Αυστρία με προβλήματα υγείας [Μελέτη]