Η άσκηση μπορεί να ισοφαρίσει την κατάρρευση των μυών, να αυξήσει την ισχύ τους και να μειώσει τη φλεγμονή που προκαλείται από το γήρας και την καρδιακή ανεπάρκεια, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Circulation.’

Τα οφέλη για ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια είναι παρόμοια με αυτά οποιουδήποτε ασκείται. Υπάρχει λιγότερη μυϊκή απώλεια και τα σώματα συνηθίζουν να αντιμετωπίζουν την περισσότερη άσκηση.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η ηλικία των ασθενών δεν έπαιζε ρόλο.

Ο Stephan Gielen, M.D., του University Hospital, Martin-Luther-University of Halle, στη Γερμανία, δήλωσε ότι πολλοί γιατροί ακόμα πιστεύουν ότι η καρδιακή αποκατάσταση δεν βοηθά στη μεγάλη ηλικία. Η έρευνα δείχνει ότι η πεποίθηση είναι λανθασμένη.

Μεταξύ του 2005 και 2008, ερευνητές επέλεξαν 60 ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια και 60 υγιείς. Οι μισοί από την κάθε ομάδα ήταν 55 ετών και κάτω και οι υπόλοιποι 65 και άνω.

Οι μισοί συμμετέχοντες σε κάθε ομάδα τοποθετήθηκαν τυχαία σε πρόγραμμα αεροβικής άσκηση 4 εβδομάδων ή σε μη άσκηση. Οι ερευνητές έλαβαν βιοψίες από τους μυς όλων των συμμετεχόντων πριν και μετά την παρέμβαση.

Στις δυο ηλικιακές ομάδες, 4 περίοδοι άσκησης των 20 λεπτών αεροβικής άσκησης την ημέρα, 5 μέρες την εβδομάδα και μια ομαδική άσκηση 60 λεπτών σχετίστηκαν με αυξημένη αντοχή μυϊκής δύναμης και λήψης οξυγόνου. Ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια 55 ετών και κάτω αύξαναν τη μέγιστη λήψη οξυγόνου κατά 25% ενώ όσοι ήταν 65 ετών και άνω την αύξαναν κατά 27%.

Χρησιμοποιώντας τα αποτελέσματα βιοψιών, οι έρευνες ανακάλυψαν ότι επίπεδα μυϊκής πρωτεΐνης, της MuRF1, που υποδεικνύει μυϊκή κατάρρευση ήταν υψηλότερα σε εθελοντές με καρδιακή ανεπάρκεια σε σχέση με τους υγιείς. Ωστόσο η άσκηση μείωσε την πρωτεΐνη και τη φλεγμονή των μυών, μετρώντας επίπεδα της πρωτεΐνης TNF-alpha.

Πριν και μετά την άσκηση μετρήθηκαν οι μύες των ποδιών. Νεότεροι και μεγαλύτεροι ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια αύξησαν τη μυϊκή δύναμη μετά από άσκηση 4 εβδομάδων. Το μέγεθος των μυών δεν επηρεάστηκε.

Τα ευρήματα προσφέρουν πιθανή αγωγή στην κατάρρευση και απώλεια των μυών που σχετίζονται με την καρδιακή ανεπάρκεια και υποδεικνύουν ότι η άσκηση είναι θεραπευτική ακόμα και σε ηλικιωμένους ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια.

Τα ευρήματα δείχνουν προς κατεύθυνση για ανάπτυξη φαρμάκων που θα μειώνουν την κατάρρευση των μυών σε ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια.

Ο Gielen δήλωσε ότι η άσκηση κλείνει τις οδούς μυϊκής απώλειας και ανοίγει οδούς που εμπλέκονται στην ανάπτυξη των μυών, ισοφαρίζοντας τη μυϊκή απώλεια και τη μη ανεκτικότητα της άσκησης, σε ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια.

Πηγές:
‘Circulation.’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κλινικές περιπτώσεις θρόμβωσης και κατάλληλες θεραπευτικές αποφάσεις
Μαύρα φασόλια: Πόσο θρεπτικά είναι;
Λιγοστεύουν τα φαρμακεία στη Γερμανία