Η διατήρηση υγιούς βάρους και η άσκηση, είτε μέτρια είτε έντονη, μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο καρκίνου στο μαστό, ανακάλυψε νέα έρευνα.
Επιπλέον, η έρευνα έδειξε ότι γυναίκες που δεν ασκούνταν τακτικά ως ενήλικες ωφελήθηκαν αρχίζοντας να είναι περισσότερο ενεργές σωματικά κατά τα μετέπειτα αναπαραγωγικά χρόνια και μετά την εμμηνόπαυση.
Οι ερευνητές μελέτησαν περισσότερες από 3.000 γυναίκες. Οι μισές έπασχαν από καρκίνο μαστού και ανακάλυψαν ότι όσες γυμνάζονταν μεταξύ 10 και 19 ωρών την εβδομάδα είχαν 30% λιγότερες πιθανότητες για καρκίνο μαστού σε σύγκριση με όσες δεν ασκούνταν.
Όσες ασκούνταν κατά τα αναπαραγωγικά χρόνια εμφάνισαν το μεγαλύτερο όφελος, με 33% μείωση του κινδύνου καρκίνου στο μαστό σε σύγκριση με όσες ανήκαν στην ηλικιακή ομάδα που δεν ασκούνταν κατά τη διάρκεια αυτών των ετών.
Όσες ασκούνταν μετά την εμμηνόπαυση, εμφάνισαν 30% μείωση στον κίνδυνο σε σύγκριση με γυναίκες ίδιας ηλικίας που δεν ασκούνταν.
Η ερευνήτρια Lauren McCullough, από το University of North Carolina, δήλωσε ότι αν κάποια γυναίκα βρίσκεται μετά την εμμηνόπαυση και δεν υπήρξε δραστήρια ποτέ, δεν είναι αργά να αρχίσει να ασκείται.
Επιπλέον, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η μείωση του κινδύνου για καρκίνο στο μαστό αύξανε σε συνάρτηση με την άσκηση.
Η Friedenreich, του University of Calgary, δήλωσε ότι σχεδόν 100 έρευνες έχουν συνδέσει την άσκηση με μειωμένο κίνδυνο καρκίνου στο μαστό, με τις περισσότερες να δείχνουν τη μείωση του κινδύνου στο 25%. Ωστόσο η νέα έρευνα αποτελεί πιο φίνα ανάλυση και τα ευρήματα μπορούν πιθανόν να ενθαρρύνουν τις γυναίκες να ασκούνται, ανεξάρτητα από το ιστορικό τους.
Δεν είναι κατανοητό πώς η σχέση μπορεί ενδεχομένως να δρα. Ωστόσο μπορεί να έχει να κάνει με το μειωμένο βάρος που τείνει να συνοδεύει την άσκηση, σύμφωνα με την McCullough. Το υπερβάλλον βάρος σχετίζεται με υψηλότερη εμφάνιση καρκίνου, πιθανόν επειδή τα επίπεδα των ορμονών και της φλεγμονής τείνουν να είναι υψηλότερα σε υπέρβαρους ανθρώπους.
Ωστόσο, δήλωσε, η νέα έρευνα έδειξε ότι η άσκηση έχει οφέλη σε οποιαδήποτε ηλικία και ανεξάρτητα από την απώλεια βάρους. Πρόσθεσε ότι ακόμα και αν κάποια είναι υπέρβαρη και δεν βλέπει να μειώνεται το βάρος, μπορεί να δει μείωση του κινδύνου.
Αντίθετα η αύξηση του βάρους έφερε αύξηση του κινδύνου για καρκίνο στο μαστό. Γυναίκες που δεν ασκούνταν και κέρδισαν περισσότερα από 3 κιλά στην ενήλικη ζωή είχαν 28% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο στο μαστό σε σύγκριση με όσες δεν ασκούνταν αλλά δεν πάχυναν.
Γυναίκες που ασκούνταν τακτικά αλλά πάχυναν στην ενήλικη ζωή είχαν αυξημένο κίνδυνο καρκίνου στο μαστό σε σύγκριση με γυναίκες φυσιολογικού βάρους που δεν ασκούνταν.
Τα οφέλη της άσκησης καταργούνταν από τη μεγάλη αύξηση βάρους.
Οι ερευνητές εξέτασαν γυναίκες ηλικίας 20 έως 98 ετών οι οποίες λάμβαναν μέρος σε έρευνα για τη σχέση μεταξύ καρκίνου μαστού και περιβάλλοντος.
Η σχέση μεταξύ της άσκησης και του μειωμένου κινδύνου για καρκίνο ίσχυε όταν οι ερευνητές έλαβαν υπόψη παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τον κίνδυνο για καρκίνο στο μαστό, όπως προηγούμενη χρήση αντισυλληπτικών χαπιών, κάπνισμα, αριθμό κυήσεων και οικογενειακό ιστορικό καρκίνου στο μαστό.
Στην έρευνα, οι ερευνητές εξέτασαν την ποσότητα χρόνου που περνούσαν οι γυναίκες κάνοντας ασκήσεις αναψυχής αλλά οι γυναίκες συχνά ασκούνται κάνοντας τις καθημερινές δραστηριότητες, δήλωσε η Friedenreich. Η ενσωμάτωση της άσκησης στις άλλες ασχολίες μπορεί να αποτελέσει ευκολότερο τρόπο για τις γυναίκες να αυξήσουν τη σωματική τους δραστηριότητα.
Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Cancer.’
Πηγές:
‘Cancer.’
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κλινικές περιπτώσεις θρόμβωσης και κατάλληλες θεραπευτικές αποφάσεις
Μαύρα φασόλια: Πόσο θρεπτικά είναι;
Λιγοστεύουν τα φαρμακεία στη Γερμανία