Οι νεότεροι ασθενείς με Πάρκινσον φαίνεται ότι ωφελούνται περισσότερο από τη θεραπευτική αγωγή σε σχέση με τους ασθενείς άνω των 65 ετών, σύμφωνα με νέα έρευνα. Η εν τω βάθει διέγερση του εγκεφάλου στους ασθενείς άνω των 65 ετών προκαλεί βελτίωση στις κινητικές τους ικανότητες αλλά δεν συμβάλλει στη γενικότερη βελτίωση της ζωής των ασθενών.

Ωστόσο οι ασθενείς με τη νόσο αυτή που είναι μικρότεροι από 65 ετών παρατηρούν και γενικότερη βελτίωση της ποιότητας ζωής. Η νόσος του Πάρκινσον είναι μια νευρολογική νόσος που προκαλεί τρέμουλο, ακαμψία των μυών και κινητικά προβλήματα και επιδεινώνεται προοδευτικά.

Συνήθως αντιμετωπίζεται με φαρμακευτική αγωγή.

Όταν αυτή αποτυγχάνει, χρησιμοποιείται η μέθοδος διέγερσης του εγκεφάλου σαν εναλλακτική λύση. Η μέθοδος χρησιμοποιεί την εμφύτευση ηλεκτροδίων στον εγκέφαλο για τη μείωση των κινητικών προβλημάτων.

Ο Γάλλος ερευνητής Philippe-Pierre Derost και η ομάδα του εξέτασαν τα αποτελέσματα, την ασφάλεια και την ποιότητα ζωής μετά τη διέγερση του εγκεφάλου σε 87 ασθενείς με νόσο του Πάρκινσον.

Από αυτούς, 53 ήταν ηλικίας κάτω των 65 ετών και 34 άνω των 65. Και οι δυο ομάδες σημείωσαν σημαντική βελτίωση στην κίνησή τους, όπως γράφουν οι ερευνητές. Ωστόσο, σε αντίθεση με τους νεότερους, οι ασθενείς μετά τα 65 εμφάνισαν σημαντική επιδείνωση σε δυο εξετάσεις που αξιολογούν την ικανότητα του ατόμου να εκτελεί καθημερινές εργασίες.

Επιπλέον, οι νεότεροι είχαν καλύτερη επίδοση σε μια σειρά παραγόντων που σχετίζονται με την ποιότητα ζωής, όπως την κινητικότητα, τη σκέψη, καθημερινές δραστηριότητες και με την επικοινωνία.

Σε αυτούς τους πέντε παράγοντες οι νεότεροι ασθενείς εμφάνισαν βελτίωση ενώ οι μεγαλύτεροι εμφάνισαν σταθεροποίηση ή επιδείνωση. Ο ερευνητής εκτιμά ότι λόγω των ευρημάτων της μελέτης, οι ασθενείς άνω των 65 ετών θα πρέπει να αποκλείονται από τη μέθοδο της εν τω βάθει διέγερσης του εγκεφάλου.

Υπήρξαν μερικοί άνθρωποι που ωφελήθηκαν από τη μέθοδο αν και ήταν μεγαλύτεροι των 65 ετών αλλά, μέχρι αυτή τη στιγμή, δεν μπορεί να καθοριστεί από πριν ποιος θα ωφεληθεί από τη συγκεκριμένη τεχνική καθώς δεν έχουν συγκεκριμενοποιηθεί οι παράγοντες.

Πηγές:
'Neurology'

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Φοβίες: Πώς δεν θα ορίζουν τη ζωή μας
Ο Anthony Aouad στο τιμόνι της Sanofi Ελλάδας
Ποια κυρία αναλαμβάνει την Daiichi Sankyo Greece