Εταιρία βιοτεχνολογίας της Αυστραλίας ανακοίνωσε την ανάπτυξη μεθόδου σύμφωνα με την οποία η θεραπευτική αγωγή σε καρκινοπαθείς γίνεται κατευθείαν με στόχευση των καρκινικών κυττάρων και έχει στόχο την αποφυγή της τοξικότητας που σχετίζεται με τη χημειοθεραπεία.

Η μέθοδος βασίζεται στη νανοτεχνολογία, η οποία χρησιμοποιεί μικροσκοπικά μηχανήματα-μικρότερα από ένα ανθρώπινο κύτταρο. Η άμεση στόχευση των φαρμάκων της χημειοθεραπείας στα καρκινικά κύτταρα θα επιτρέψει τη χορήγηση δόσεων που θα είναι χιλιάδες φορές μικρότερη σε σχέση με την ‘παραδοσιακή’ χημειοθεραπεία και θα είναι καλύτερα ανεκτή από τους ασθενείς.

Η εταιρία αναφέρει στο αμερικανικό περιοδικό ‘Cancer Cell’ ότι κατάφερε να αναπτύξει νανοκύτταρα που περιέχουν φάρμακα χημειοθεραπείας. Τα νανοκύτταρα αυτά στοχεύουν στα καρκινικά κύτταρα και όταν προσκολληθούν στον όγκο, απελευθερώνουν το φάρμακο κατευθείαν μέσα στο καρκινικό κύτταρο.

Η εταιρία ανακοίνωσε ότι το νανοκύτταρο αποδείχτηκε ασφαλές στις πειραματικές δοκιμές και οδήγησε σε σημαντική ‘οπισθοχώρηση’ του καρκίνου. Η εταιρία ελπίζει μόλις πάρει άδεια από τις αρχές της Αυστραλίας, της Ευρώπης, της Αμερικής και της Ιαπωνίας να δοκιμάσει τη νέα μέθοδο σε ανθρώπους εντός του 2007.

Η ερευνήτρια Jennifer MacDiarmid δήλωσε ότι για πρώτη φορά υπάρχει πραγματική πιθανότητα να οδηγήσει η νανοτεχνολογία στη χρήση συνδυασμών πολλών φαρμάκων και τελικά σε εξατομικευμένη θεραπεία κάθε ασθενούς.

Εκπρόσωποι της εταιρίας δήλωσαν ότι όσον αφορά τη θεραπεία των όγκων οι περισσότεροι ασθενείς που βρίσκονται στο τελευταίο στάδιο του καρκίνου έχουν καρκινικά κύτταρα που αντιστέκονται στα φάρμακα, ενώ η τεχνολογία που χρησιμοποιούν πιθανόν να παράσχει την πρώτη λύση-μέσα στον ίδιο τον οργανισμό- σε αυτή τη σκληρή μάχη.

Πηγές:
‘Cancer Cell’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Διοικητές νοσοκομείων: Παράδοξα και αντιφάσεις ενός διαγωνισμού
ΕΔΟΕΑΠ - ΤΥΠΕΤ στις ρυθμίσεις ΕΟΠΥΥ για τη φαρμακευτική δαπάνη - Γεωργιάδης: Θα βγουν κερδισμένοι
Μιχ. Γιαννάκος: Γιατί είναι χαμηλή η συμμετοχή στις απεργίες των υγειονομικών