Παιδιά που έχουν παραμεληθεί συναισθηματικά ή που δεν έχουν καλύψει τις συναισθηματικές τους ανάγκες μπορεί ενδεχομένως να αντιμετωπίσουν υψηλότερο κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο ως ενήλικες, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στη διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού ‘Neurology’, κατέληξε ότι άνθρωποι με μέτρια υψηλό επίπεδο συναισθηματικής παραμέλησης ως παιδιά είχαν σχεδόν 3 φορές υψηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου σε σχέση με όσα είχαν μέτρια χαμηλά επίπεδα παραμέληση.

Ο Robert Wilson, του Rush University Medical Center, στο Σικάγο, δήλωσε ότι έρευνες έδειξαν ότι παιδιά που είχαν υποστεί συναισθηματική εγκατάλειψη στην παιδική ηλικία αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο για ψυχικές διαταραχές.

Ωστόσο η έρευνα είναι μια από τις λίγες που εξετάζουν τη σχέση μεταξύ συναισθηματικής παραμέλησης και εγκεφαλικού επεισοδίου.

Οι ερευνητές ρώτησαν περισσότερους από 1.000 συμμετέχοντες ηλικίας 55 ετών και άνω να αξιολογήσουν τη σωματική και συναισθηματική κακοποίηση που συνάντησαν πριν τα 18 τους χρόνια. Ειδικότερα ρωτήθηκαν αν αισθάνθηκαν αγάπη από τους γονείς τους ή τους φροντιστές.

Θυμήθηκαν επίσης αν αισθάνθηκαν φόβο ή ταπείνωση ή αν τιμωρήθηκαν με κάποιο αντικείμενο όπως ζώνη. Οι ερευνητές επίσης ρώτησαν τους συμμετέχοντες σχετικά με διαζύγιο και οικονομικές ανάγκες.

Σε διάστημα 3,5 ετών, 257 άνθρωποι που έλαβαν μέρος στην έρευνα πέθαναν. Από αυτούς 192 υποβλήθηκαν σε αυτοψία εγκεφάλου για να διαπιστωθεί αν εμφάνισαν εγκεφαλικό επεισόδιο. Τα αποτελέσματα έδειξαν εγκεφαλικό επεισόδιο σε 89 περιστατικά.

Οι ερευνητές πρόσθεσαν ότι 40 συμμετέχοντες είχαν ένδειξη εγκεφαλικού επεισοδίου με βάση το ιατρικό τους ιστορικό και σωματική εξέταση.

Η σχέση μεταξύ παιδικής συναισθηματικής παραμέλησης και κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο αργότερα ίσχυαν, ακόμα και όταν ελήφθησαν υπόψη άλλοι παράγοντες όπως διαβήτης, σωματική άσκηση, κάπνισμα, άγχος και καρδιολογικά προβλήματα.

Ο Dr. Kevin Barrett, της Mayo Clinic στη Jacksonville της Φλόριντα, σημειώνει ότι τα αποτελέσματα προστίθενται σε αυξανόμενες ενδείξεις που υποδεικνύον ότι οι τραυματικές παιδικές εμπειρίες και η σωματική νόσος στην ενήλικο ζωή μπορεί ενδεχομένως να συνδέονται.

Ωστόσο, ενώ η έρευνα υπέδειξε σχέση μεταξύ των ακάλυπτων συναισθηματικών αναγκών και του κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο αργότερα, δεν απέδειξε αιτιατή σχέση. Οι ερευνητές σημειώνουν ότι υπάρχει στην έρευνα περιορισμός, από το γεγονός ότι οι συμμετέχοντες βασίστηκαν σε ανάκληση παιδικών συμβάντων.

Πηγές:
‘Neurology’.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Φοβίες: Πώς δεν θα ορίζουν τη ζωή μας
Ο Anthony Aouad στο τιμόνι της Sanofi Ελλάδας
Ποια κυρία αναλαμβάνει την Daiichi Sankyo Greece