Η ψωρίαση είναι μια χρόνια φλεγμονώδης δερματοπάθεια με σημαντικές κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις. Προσβάλλει το 0,6-6,5% του πληθυσμού στην Ευρώπη και το 3,15% στη Β. Αμερική. Σύμφωνα με πρόσφατη επιδημιολογική μελέτη, στην Ελλάδα η μέση ηλικία των ασθενών είναι περίπου 43 έτη, ενώ ο λόγος ανδρών:γυναικών είναι 1,8:1.

Η μέση ηλικία των ασθενών κατά το πρώτο επεισόδιο της νόσου είναι περίπου 31 έτη. Ποσοστό 35%των ασθενών αναφέρει οικογενειακό ιστορικό της νόσου.

Συχνότερη μορφή ψωρίασης είναι η κοινή ψωρίαση, γνωστή και ως ψωρίαση κατά πλάκας. Στις συχνότερες εντοπίσεις του εξανθήματος περιλαμβάνονται οι περιοχές των αγκώνων, των κάτω άκρων, του τριχωτού της κεφαλής και των γονάτων, ενώ τα πιο κοινά συμπτώματα ήταν η δημιουργία λεπιών και ο κνησμός.

Εξάρσεις της νόσου παρατηρούνται κατά μέσο όρο 2,6 φορές το χρόνο και οι ασθενείς θεωρούν το stress ως την κύρια αιτία επιδείνωσης της νόσου. Λόγω της νόσου, οι ασθενείς χρειάζεται να επισκεφθούν το δερματολόγο τους 2,4 φορές ετησίως κατά μέσο όρο.

Η ψωρίαση σχετίζεται με γενετικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες, στους οποίους περιλαμβάνονται η στρεπτοκοκκική φαρυγγίτιδα, ψυχοπιεστικά γεγονότα, η χαμηλή υγρασία, διάφορα φάρμακα, λοίμωξη με HIV, τραυματισμοί, κάπνισμα και παχυσαρκία.

Η ψωρίαση δεν είναι μόνο δερματολογική νόσος. Ένα ποσοστό ασθενών (11% στην Ελλάδα) εμφανίζει ψωριασική αρθρίτιδα. Η ψωρίαση μπορεί επίσης να συνυπάρχει και με:

  • ιδιοπαθή φλεγμονώδη εντεροπάθεια
  • σκλήρυνση κατά πλάκας
  • ΣΔ και καρδιαγγειακή νόσο
  • λέμφωμα κτλ.

Η ψωρίαση σχετίζεται επίσης με ψυχιατρική συννοσηρότητα και κακή ποιότητα ζωής. Η συχνότητα κατάθλιψης στους ψωριασικούς ανέρχεται ως 60%, ενώ αυξημένη είναι και η συχνότητα χαμηλής αυτοεκτίμησης, σεξουαλικής δυσλειτουργίας, αγχώδους διαταραχής και αυτοκτονικού ιδεασμού.

Θεραπευτική αντιμετώπιση της ψωρίασης

Στις ελαφρές μορφές της νόσου προτιμάται συνήθως η τοπική θεραπεία. Στις μέτριας και μεγάλης βαρύτητας περιπτώσεις χορηγείται συστηματική θεραπεία, που αρχικά περιλαμβάνει από του στόματος ανοσοκατασταλτικά φάρμακα (π.χ. μεθοτρεξάτη, κυκλοσπορίνη, ακιτρετίνη) και επί αποτυχίας τους βιολογικούς παράγοντες.

Οι βιολογικοί παράγοντες στην ψωρίαση στοχεύουν στην αναστολή συγκεκριμένων βιολογικών διαμεσολαβητών της φλεγμονής (TNFα, IL-12/23), που θεωρείται ότι εμπλέκονται στην παθογένεση των βλαβών. Το πιο πρόσφατο περιγραφέν μονοπάτι της φλεγμονής στην ψωρίαση αφορά στην ιντερλευκίνη-17Α, της οποίας η εκλεκτική αναστολή πιστεύεται ότι οδηγεί στην υποχώρηση των συμπτωμάτων χωρίς να παραβλάπτεται σημαντικά η φυσιολογική αμυντική λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

Εκλεκτικός αναστολέας της ιντερλευκίνης-17Α ως νέα αποτελεσματική και ασφαλής θεραπευτική λύση στην ψωρίαση

Η δραστική ουσία Secukinumab συντελεί στη βελτίωση της ζωής των πασχόντων από ψωρίαση και ψωριασική αρθρίτιδα, σύμφωνα με κλινικά δεδομένα φάσης ΙΙ που παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια του 21ου συνεδρίου της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Δερματολογίας και Αφροδισιολογίας (EADV) στην Πράγα.

Στο πλαίσιο δορυφορικού συμποσίου, οι καθηγητές Πήτερ βαν ντε Κερκχοφ από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Νιίζμεγκεν της Ολλανδίας, Τομας Λούγκερ από το Πανεπιστήμιο του Μούνστερ της Γερμανίας και Ντιαμάντ Θάτσι από το Πανεπιστήμιο Γκαίτε της Γερμανίας παρουσίασαν στοιχεία που ενισχύουν περαιτέρω την ασφάλεια και αποτελεσματικότητα της secukinumab κατά της ψωρίασης και ψωριασικής αρθρίτιδας.

Η δραστική ουσία secukinumab είναι εκλεκτικός αναστολέας της ιντερλευκίνης-17Α που βρίσκεται σε φάση κλινικών μελετών και αποτελεί ελπίδα για τη βελτίωση της ζωής των ασθενών με ψωρίαση και αυτοάνοσες αρθρίτιδες. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της φαρμακευτικής εταιρείας Novartis που χρηματοδοτεί την ανάπτυξη του σκευάσματος, εντός του 2013 αναμένονται τα αποτελέσματα της φάσης ΙΙΙ, οπότε και θα κινηθούν οι διαδικασίες υποβολής αιτήματος κυκλοφορίας στα αρμόδια ευρωπαϊκά και αμερικανική όργανα.

Θεραπεία της ψωρίασης με secukinumab Σύμφωνα με τα διαθέσιμα κλινικά στοιχεία, το secukinumab αποδεικνύεται ως και τρεις φορές πιο αποτελεσματικό από το εικονικό σκεύασμα (placebo) στη βελτίωση της ψωρίασης κατά πλάκας μέτριας έως σοβαρής βαρύτητας στα χέρια και/ή τα πόδια, όταν χορηγήθηκε σε εβδομαδιαία βάση κατά τη διάρκεια του πρώτου θεραπευτικού μήνα (54,3% βελτίωση στην ομάδα παρέμβασης έναντι 19,2% στην ομάδα ελέγχου).

Οι ασθενείς επωφελήθηκαν από την χορήγηση του secukinumab μια φορά ανά τέσσερις εβδομάδες, με το 30,9% να έχει πλήρη υποχώρηση ή ελαχιστοποίηση των ψωριασικών πλακών μετά από 12 εβδομάδες θεραπείας. Επίσης σε άλλο σκέλος της έρευνας διαπιστώθηκε ότι το θεραπευτικό πρόγραμμα συντελούσε σε μείωση των σημείων και συμπτωμάτων της ψωρίασης στα νύχια, συγκριτικά με το εικονικό σκεύασμα.

Στην περίπτωση των ασθενών με μέτρια έως σοβαρή ψωρίαση, το secukinumab βελτίωσε την ποιότητα ζωής που σχετίζεται με το δέρμα μετά από 12 εβδομάδες θεραπείας, όταν χορηγήθηκε κάθε εβδομάδα για έναν μήνα, συγκριτικά με το placebo (40,8% έναντι 1,6%).

Στην ίδια ομάδα ασθενών παρατηρήθηκε επίσης βελτίωση ως προς τον πόνο και τη δυσφορία, συγκριτικά με την ομάδα ελέγχου, καθώς και ως προς το άγχος και την κατάθλιψη. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ψωρίαση σε σχέση με την ποιότητα ζωής του ασθενή έχει ανάλογη επίπτωση με ασθένειες όπως ο καρκίνος, το έμφραγμα, η αρθρίτιδα, ο διαβήτης τύπου ΙΙ και η κατάθλιψη.

Καλό προφίλ ασφάλειας

Η ανάλυση των δεδομένων καταδεικνύει συγκρίσιμο προφίλ ασφάλειας μεταξύ secukinumab και placebo, με τις κυριότερες ανεπιθύμητες ενέργειες που καταγράφηκαν να είναι λοιμώξεις.

‘Τα νέα αυτά δεδομένα είναι ευπρόσδεκτα αφού αποδεικνύουν ότι υπάρχει σημαντική βελτίωση στα σημεία και συμπτώματα των ασθενών, ακόμη και όταν πρόκειται για περιοχές του σώματος ανθεκτικές στη θεραπεία’, σχολίασε ο Δρ Κρίστιαν Ριχ, καθηγητής Δερματολογίας και Αλλεργιολογίας στο Αμβούργο της Γερμανίας.

‘Πολλοί ασθενείς με ψωρίαση στα χέρια, τα πόδια ή τα νύχια αντιμετωπίζουν περιορισμούς στην καθημερινότητά τους και την εργασία τους λόγω της δυσκολίας βάδισης ή της χρήσης των χεριών τους. Η κατάσταση αυτή επηρεάζει αρνητικά την ποιότητα της ζωής τους’, συμπλήρωσε.

Η μελέτη

Τα στοιχεία πηγάζουν από διπλά-τυφλή ελεγχόμενη μελέτη, φάσης ΙΙ, στην οποία συμμετείχαν 404 ασθενείς. Είχε σχεδιαστεί να εκτιμήσει την ασφάλεια και αποτελεσματικότητα της secukinumab σε διαφορετικά δοσολογικά σχήματα (εβδομαδιαία χορήγηση για τον πρώτο μήνα, μια φορά ανά τέσσερις εβδομάδες ή μια μονή δόση) των 150 mg, υποδόρια.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κλινικές περιπτώσεις θρόμβωσης και κατάλληλες θεραπευτικές αποφάσεις
Μαύρα φασόλια: Πόσο θρεπτικά είναι;
Λιγοστεύουν τα φαρμακεία στη Γερμανία