Σε ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας, με ελαφρά νοητική εξασθένηση, η κατανάλωση μέτριας ποσότητας αλκοόλ, κατά μέσον όρο ενός ποτηριού την ημέρα, ενδεχομένως καθυστερεί την εμφάνιση άνοιας, υποδεικνύει νέα έρευνα.

Αν και πολλές έρευνες έχουν εξετάσει την κατανάλωση αλκοόλ σε σχέση με τις γνωστικές λειτουργίες των ηλικιωμένων, αυτή είναι η πρώτη που εξετάζει πώς η κατανάλωση οινοπνεύματος επηρεάζει το ρυθμό που προχωρά η ελαφρά νοητική εξασθένηση σε άνοια, δήλωσαν ο Dr.Vincenzo Solfrizzi και ο Dr.Francesco Panza του Πανεπιστημίου του Μπάρι, στην Ιταλία.

Στην έρευνα, που δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Neurology’,οι ερευνητές εξέτασαν τη νοητική εξασθένηση 1.445 εθελοντών και την κατάληξή της σε άνοια σε 121 ασθενείς.

Η ηλικία των συμμετεχόντων ήταν μεταξύ 65 και 84 ετών στην αρχή της έρευνας, η οποία διήρκεσε 3,5 χρόνια. Η χρήση αλκοόλ αξιολογήθηκε, με σημείο εκκίνησης ένα χρόνο πριν την έναρξη της έρευνας. Στην έρευνα δεν φάνηκε να σχετίζεται το ποτό με την έναρξη της ελαφράς νοητικής εξασθένησης.

Ωστόσο, όταν αυτή εμφανίστηκε, οι εθελοντές που έπιναν μέχρι ένα ποτό την ημέρα είχαν μειωμένο κίνδυνο κατά 85% να εμφανίσουν άνοια σε σχέση με όσους δεν έπιναν.

Τα οφέλη φάνηκαν γενικά για το ποτό αλλά ιδιαίτερα σε σχέση με την κατανάλωση κρασιού.

Ωστόσο, η κατανάλωση άνω του ενός ποτού την ημέρα δεν παρείχε προστασία έναντι της άνοιας, σε σχέση με όσους απείχαν.

Οι ερευνητές της συγκεκριμένης μελέτης δήλωσαν ότι δεν είναι γνωστός ο μηχανισμός που είναι υπεύθυνος για την προστασία από την άνοια σε όσους πίνουν μέτρια ποσότητα αλκοόλ. Θεωρούν πιθανό να παίζει κάποιο ρόλο η διάταξη των αιμοφόρων αγγείων στον εγκέφαλο.

Πηγές:
‘Neurology’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ιδιοπαθής τρόμος: Όσα πρέπει να γνωρίζουμε για αυτή την κινητική διαταραχή
Δημιουργία δικτύων εμπειρογνωμοσύνης για τον καρκίνο μέσω του προγράμματος JANE EU
12ο Πανελλήνιο Συνέδριο Οπτικής & Οπτομετρίας