Η κατανάλωση ψαριών, ιδιαίτερα λιπαρών, 2 φορές την εβδομάδα, μπορεί ενδεχομένως να προστατεύσει έναντι του εγκεφαλικού επεισοδίου, αλλά τα συμπληρώματα ιχθυελαίων δεν έχουν την ίδια επίδραση, ανακάλυψε νέα έρευνα.

Οι ερευνητές ανέλυσαν τα αποτελέσματα 38 προηγούμενων ερευνών για να εξετάσουν τη σχέση μεταξύ κατανάλωσης ψαριού και του κινδύνου για εγκεφαλικό ή μίνι εγκεφαλικό επεισόδιο. Οι έρευνες περιέλαβαν σχεδόν 800.000 ανθρώπους σε 15 χώρες.

Έχοντας λάβει υπόψη αρκετούς παράγοντες κινδύνου, οι ερευνητές κατέληξαν ότι άνθρωποι που κατανάλωναν 2 έως 4 μερίδες λιπαρών ψαριών την εβδομάδα είχαν 6% χαμηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού ή μίνι εγκεφαλικού επεισοδίου σε σχέση με όσους κατανάλωναν μια ή λιγότερες μερίδες την εβδομάδα.

Άνθρωποι που κατανάλωναν τουλάχιστον 5 μερίδες την εβδομάδα είχαν 12% χαμηλότερο κίνδυνο.

Δυο μερίδες ψάρι την εβδομάδα συνδέθηκε με μειωμένο κίνδυνο κατά 4%. Ωστόσο τα συμπληρώματα ιχθυελαίων δεν μείωσαν τον κίνδυνο εγκεφαλικού ή μίνι εγκεφαλικού επεισοδίου, σύμφωνα με ομάδα που είχε επικεφαλής τον Dr. Rajiv Chowdhury, από το University of Cambridge.

Προηγούμενες έρευνες συνέδεσαν την τακτική κατανάλωση ψαριού με μειωμένο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου και οι τρέχουσες οδηγίες συνιστούν την κατανάλωση τουλάχιστον 2 μερίδων ψαριών την εβδομάδα, ιδιαίτερα των λιπαρών, όπως οι σαρδέλες.

Η νέα έρευνα δείχνει ότι η κατανάλωση ψαριού μπορεί επίσης να μειώσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.

Υπάρχουν αρκετές πιθανές αιτίες που η κατανάλωση ψαριού μπορεί να ωφελήσει την υγεία των αγγείων, σύμφωνα με τους ερευνητές. Μπορεί να οφείλεται σε αλληλεπιδράσεις μεταξύ ευρείας ακτίνας θρεπτικών ουσιών, όπως βιταμίνες και αναγκαία αμινοξέα, που βρίσκονται συχνά στο ψάρι.

Η μπορεί να οφείλεται στο ότι η κατανάλωση περισσότερων ψαριών βοηθά στην κατανάλωση λιγότερου κόκκινου κρέατος και άλλων τροφών που βλάπτουν την αγγειακή υγεία ή ότι η υψηλότερη κατανάλωση ψαριών μπορεί να αποτελεί δείκτη γενικότερα μιας πιο υγιεινής διατροφής.

Ενώ η έρευνα ανακάλυψε σχέση μεταξύ της αυξημένης κατανάλωσης ψαριού και του χαμηλότερου κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο δεν απέδειξε αιτιατή σχέση.

Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘BMJ.’

Πηγές:
‘BMJ.’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Φοβίες: Πώς δεν θα ορίζουν τη ζωή μας
Ο Anthony Aouad στο τιμόνι της Sanofi Ελλάδας
Ποια κυρία αναλαμβάνει την Daiichi Sankyo Greece