Οι διακοπές σε μέρη με πολλή ηλιοφάνεια ίσως να μην είναι καλή ιδέα για τους άντρες που σκέφτονται να γίνουν σύντομα γονείς καθώς νέα έρευνα από την Αυστραλία συσχετίζει την έκθεση στον ήλιο με μειωμένη ποσότητα σπέρματος.

Ωστόσο, άλλοι ερευνητές αμφισβητούν τα ευρήματα αν και τονίζουν ότι παρόλα αυτά πρέπει οι επιστήμονες να είναι επιφυλακτικοί.

Πολλά ζευγάρια πιστεύουν ότι οι διακοπές στο εξωτερικό, σε ένα εξωτικό μέρος, μπορούν να τους βοηθήσουν να χαλαρώσουν και να αυξήσουν έτσι τις πιθανότητες σύλληψης. Ωστόσο, το σπέρμα χρειάζεται οκτώ εβδομάδες να ωριμάσει στους όρχεις και κατά την περίοδο αυτή είναι ευάλωτο σε οποιεσδήποτε αλλαγές στη θερμοκρασία.

Τα στενά εσώρουχα ή το ζεστό μπάνιο θεωρείται πως δεν είναι καλό περιβάλλον για τους όρχεις, οι οποίοι βρίσκονται έξω από το σώμα, όπου η θερμοκρασία είναι χαμηλότερη.

Ο Dr.Thomas Mathews, διευθυντής της κλινικής Bourn Hall, δήλωσε ότι καθώς έχει παρατηρηθεί ότι η ποσότητα του σπέρματος μπορεί να μειωθεί μετά την αρχική επίσκεψη, δημιουργήθηκε η υπόθεση ότι ενδεχομένως εμπλέκονται και περιβαλλοντικοί παράγοντες.

Όπως δήλωσε, η έκθεση των όρχεων στη ζέστη για μακρές περιόδους πιθανόν οδηγεί σε μειωμένη ποσότητα σπέρματος. Μάλιστα, στη δεκαετία του 1950 τα ζεστά μπάνια είχαν προταθεί σαν αποτελεσματικό μέσο αντισύλληψης.

Η αυστραλιανή έρευνα που έγινε σε ζώα έδειξε ότι όταν οι όρχεις βρίσκονταν σε ζεστό περιβάλλον, προκαλούνταν θάνατος των κυττάρων και μείωση της ποσότητας του σπέρματος. Επιπλέον, τα σπερματοζωάρια φάνηκε πως είχαν μικρότερη κινητικότητα και πιθανόν ήταν λιγότερο ικανά για επίτευξη σύλληψης.

Ωστόσο, ο ειδικός σε θέματα σύλληψης, Dr. Allan Pacey, δήλωσε ότι αν η ζέστη επηρέαζε σημαντικά τη γονιμότητα των αντρών, τότε θα έβλεπε κανείς τους κατοίκους κάθε τροπικής χώρας, να έχουν προβλήματα σύλληψης.

Πιστεύει ωστόσο πως πρέπει να υπάρχουν επιφυλάξεις, καθώς υπάρχουν ενδείξεις ότι η ζέστη στους όρχεις μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα του DNA στο σπέρμα.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Περιεμμηνόπαυση: Ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε στον γυναικολόγο σας
ECDC: Σημαντική αύξηση κρουσμάτων συγκυτιακού ιού - Ποιους απειλεί ο RSV
Διοικητές νοσοκομείων: Παράδοξα και αντιφάσεις ενός διαγωνισμού