Η έκθεση στα παρασιτοκτόνα φαίνεται πως αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου του Πάρκινσον, σύμφωνα με νέα έρευνα. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η έκθεση σε υψηλά επίπεδα παρασιτοκτόνων αυξάνει τον κίνδυνο κατά 39%, ενώ ακόμα και τα χαμηλά επίπεδα οδηγούν σε αύξηση του κινδύνου κατά 9%.

Ωστόσο, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Aberdeen τονίζουν ότι ο συνολικός κίνδυνος εμφάνισης της νόσου παραμένει χαμηλός. Στη Βρετανία, ένα στα 500 άτομα εμφανίζει την ανίατη ασθένεια του Πάρκινσον ή παρόμοια νόσο.

Τα συμπτώματα της νόσου του Πάρκινσον συχνά περιλαμβάνουν αστάθεια ή τρέμουλο στα χέρια που πολλές φορές συνυπάρχουν με δυσκολίες στο λόγο ή στην κίνηση.

Άλλες μελέτες έχουν υποδείξει ότι τα παρασιτοκτόνα εμπλέκονται στη νόσο του Πάρκινσον σε ορισμένες περιπτώσεις, με τους αγρότες να εμφανίζουν υψηλότερη συχνότητα στην εμφάνιση της νόσου.

Η νέα έρευνα, που δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Occupational and Environmental Medicine’ εξέτασε 959 περιστατικά της νόσου και άλλων παρόμοιων. Οι συμμετέχοντες απάντησαν σε ερωτήσεις σχετικά με το επάγγελμά τους και τις συνήθειες αναψυχής καθώς και την πιθανή έκθεσή τους σε ποικιλία χημικών ουσιών όπως τα διαλυτικά, τα παρασιτοκτόνα, ο σίδηρος, ο χαλκός και το μαγγάνιο.

Ορισμένοι επιστήμονες θεωρούν πιθανό να συμβάλλει στην εμφάνιση της νόσου και ο τραυματισμός στο κεφάλι. Για το λόγο αυτό ρωτήθηκαν οι συμμετέχοντες αν είχαν ποτέ χάσει τις αισθήσεις τους από τραυματισμό στο κεφάλι.

Οι απαντήσεις συγκρίθηκαν με άλλων ανθρώπων που δεν εμφάνιζαν Πάρκινσον. Τα στοιχεία αποκάλυψαν ότι αν και το οικογενειακό ιστορικό της νόσου ήταν ο σημαντικότερος παράγοντας κινδύνου ανάπτυξης της νόσου, η έκθεση στα παρασιτοκτόνα φάνηκε επίσης να αυξάνει τις πιθανότητες.

Ο Dr. Finlay Dick, δήλωσε ότι η έρευνα αποκαλύπτει ότι με αυξημένο κίνδυνο έκθεσης στα παρασιτοκτόνα, ο κίνδυνος για εμφάνιση Πάρκινσον αυξάνει.

Το ότι τα παρασιτοκτόνα οδηγούν στην εμφάνιση της νόσου δεν αποδεικνύεται αλλά τα στοιχεία οδηγούν σε ενίσχυση των ενδείξεων ότι υπάρχει σχέση.

Εκπρόσωπος του Συλλόγου για το Πάρκινσον, στη Βρετανία, δήλωσε πως το σημαντικό από την έρευνα είναι πως προκύπτει ότι η νόσος δεν προκαλείται από έναν παράγοντα αλλά από συνδυασμό γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων.

Η Georgina Downs, εκπρόσωπος της καμπάνιας για τα παρασιτοκτόνα, στη Βρετανία, δήλωσε ότι καθώς τα παρασιτοκτόνα είναι νευροτοξικά, δεν είναι παράξενο που οι έρευνες δείχνουν ότι σχετίζονται με διάφορες χρόνιες νευρολογικές νόσους.

Θεωρεί πως τα ευρήματα είναι σημαντικά, ιδιαίτερα σε σχέση με τη μακροχρόνια έκθεση σε αυτά των κατοίκων των αγροτικών περιοχών και των ανθρώπων που ζουν κοντά σε χωράφια όπου χρησιμοποιούνται παρασιτοκτόνα.

Πηγές:
‘Occupational and Environmental Medicine’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Φοβίες: Πώς δεν θα ορίζουν τη ζωή μας
Ο Anthony Aouad στο τιμόνι της Sanofi Ελλάδας
Ποια κυρία αναλαμβάνει την Daiichi Sankyo Greece