Μεγάλος αριθμός κυττάρων που μπορούν να επιτεθούν στον καρκίνο και τον ιό HIV έχουν αναπτυχθεί στο εργαστήριο και δυνητικά θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την εξουδετέρωση νόσων.

Τα κύτταρα φυσιολογικά υπάρχουν σε μικρούς αριθμούς αλλά ελπίζεται ότι η έγχυση τεράστιων ποσοτήτων σε ασθενή θα μπορούσε να καταστήσει το ανοσοποιητικό πιο ενισχυμένο.

Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Cell Stem Cell.’

Ειδικοί δήλωσαν ότι τα αποτελέσματα έχουν συναρπαστική δυναμική αλλά οποιαδήποτε θεραπεία θα πρέπει να φανεί ασφαλής.

Οι ερευνητές επικεντρώθηκαν σε είδος λευκών αιμοσφαιρίων που μπορούν να αναγνωρίσουν αποκαλυπτικά σημάδια λοίμωξης ή καρκίνου στην επιφάνεια των κυττάρων. Αν αναγνωριστεί ένα σημάδι ξεκινά επίθεση.

Ερευνητικές ομάδες του πανεπιστημίου του Τόκυο και του Riken Research Centre for Allergy and Immunology, χρησιμοποίησαν εξελίξεις στην τεχνολογία βλαστικών κυττάρων για να παράξουν περισσότερα T κύτταρα.

Μια ομάδα αφαίρεσε κύτταρα T που στόχευαν τον καρκίνο δέρματος ενός ασθενούς. Άλλη ομάδα έκανε το ίδιο για τον ιό HIV.

Τα T -κύτταρα μετατράπηκαν σε βλαστικά κύτταρα που θα μπορούσαν να αυξήσουν σημαντικά τον αριθμό όταν αναπτύσσονται στο εργαστήριο. Μετατράπηκαν σε T-κύτταρα που επίσης θα είχαν την ικανότητα να στοχεύουν τον καρκίνο ή τον HIV.

Οι ερευνητικές ομάδες έχουν αποδείξει μόνο ότι μπορούν να αναπτύξουν τα συγκεκριμένα κύτταρα όχι ότι μπορούν να τοποθετηθούν με ασφάλεια σε ασθενείς ή ότι θα υπήρχε διαφορά στη νόσο τους αν το έκαναν.

Ο Dr Hiroshi Kawamoto, δήλωσε ότι το επόμενο βήμα θα είναι να εξεταστεί αν τα συγκεκριμένα Τ κύτταρα μπορούν να εξουδετερώσουν επιλεκτικά κύτταρα όγκων αλλά όχι άλλα κύτταρα στον οργανισμό. Αν μπορούν θα ήταν ενδεχομένως εφικτό να εγχυθούν απευθείας σε ασθενείς για θεραπεία, στο όχι τόσο απομακρυσμένο μέλλον.

Ο Dr Hiromitsu Nakauchi, από το Πανεπιστήμιο του Τόκιο, δήλωσε ότι δεν είναι σαφές αν η τεχνική θα μπορούσε να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του HIV και ότι άλλες λοιμώξεις και ο καρκίνος μπορεί να αποτελούν καλύτερο σημείο εκκίνησης.

Ειδικοί θεωρούν τα ευρήματα ενθαρρυντικά.

Ο καθηγητής Alan Clarke, διευθυντής του European Cancer Stem Cell Research Institute στο Cardiff University, δήλωσε ότι δυνητικά πρόκειται για πολύ σημαντική εξέλιξη που επεκτείνει την ικανότητα ανάπτυξης νέων κυτταρικών θεραπειών.

Δήλωσε ότι είναι σημαντικό τα κύτταρα να εφαρμόζουν εξατομικευμένα σε κάθε ασθενή για να μην υπάρχει κίνδυνος απόρριψης.

Άλλοι ειδικοί δήλωσαν ότι τα ευρήματα είναι ακόμα σε αρχικό στάδιο αλλά παραμένουν υποσχόμενα. Το Cancer Research UK σημειώνει ότι είναι νωρίς να γνωρίζουμε αν η θεραπεία είναι ασφαλής.

Πηγές:
‘Cell Stem Cell.’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου από το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων του ΠΟΥ
Πού θα γίνουν δωρεάν rapid tests από τον ΕΟΔΥ την Παρασκευή
ΕΟΔΥ: Άσκηση επί χάρτου για πιθανά κρούσματα γρίπης πτηνών σε ανθρώπους