Η αυτοεκτίμηση και η αισιοδοξία επηρεάζουν την κατάθλιψη στους επιζώντες και στους συζύγους φροντιστές και οι 2 πλευρές θα πρέπει να αντιμετωπίζονται μαζί, αναφέρει νέα έρευνα.

Η κατάθλιψη είναι συνήθης σε ασθενείς με εγκεφαλικό επεισόδιο και στους συζύγους που τους φροντίζουν δήλωσαν οι ερευνητές.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν 112 επιζώντες εγκεφαλικού επεισοδίου με κατάθλιψη και τους συζύγους τους μέχρι 8 εβδομάδες μετά την έξοδο του ασθενούς από το νοσοκομείο. Η μέση ηλικία των ασθενών ήταν 62 έτη και το 66% ήταν άντρες.

Η μέση ηλικία των συζύγων φροντιστών ήταν 60 έτη και το 66% ήταν γυναίκες.

Η αυτοεκτίμηση και η αισιοδοξία επηρεάζουν την κατάθλιψη κάθε πλευράς, σύμφωνα με την έρευνα, που παρουσιάζεται την τρέχουσα εβδομάδα στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ένωσης Εγκεφαλικού επεισοδίου, στη Χονολουλού.

Ο ερευνητής Misook Chung, του University of Kentucky, δήλωσε ότι συνήθως εστιάζουμε στο αποτέλεσμα του επιζώντος αλλά ανακάλυψε ότι η αυτοεκτίμηση και η αισιοδοξία του συζύγου φροντιστή σχετίζεται με την κατάθλιψη του ασθενή.

Ο Chung δήλωσε ότι όταν ο σύζυγος έχει υψηλά επίπεδα αυτοεκτίμησης και αισιοδοξίας ο ασθενής εμφανίζει χαμηλότερα επίπεδα κατάθλιψης.

Η επίδραση των συζύγων στην κατάθλιψη των ασθενών συχνά αγνοείται, σύμφωνα με τους ερευνητές, αλλά η νέα έρευνα εξέτασε τους ασθενείς και τους συζύγους ως μονάδα και όχι ατομικά.

Ο Chung δήλωσε ότι χρειάζεται παρέμβαση όχι μόνο στον ασθενή αλλά και στον σύζυγο φροντιστή για να βελτιστοποιηθεί το αποτέλεσμα του ασθενούς και πρόσθεσε ότι η διατήρηση θετικής και αισιόδοξης στάσης είναι πολύ σημαντική για τον ασθενή αλλά και για τον σύζυγο που τον φροντίζει, έτσι ώστε να βελτιωθεί η ποιότητα της περίθαλψης του ασθενούς.

Τα ευρήματα θα πρέπει να θεωρούνται προκαταρκτικά μέχρι να δημοσιευτούν σε επιστημονικό περιοδικό.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Φοβίες: Πώς δεν θα ορίζουν τη ζωή μας
Ο Anthony Aouad στο τιμόνι της Sanofi Ελλάδας
Ποια κυρία αναλαμβάνει την Daiichi Sankyo Greece