Της ΣΟΦΙΑΣ ΝΕΤΑ

Η εισπνεόμενη ινσουλίνη που ήρθε και στη χώρα μας θα καλύπτεται πλήρως από τα ασφαλιστικά ταμεία-και η συσκευή και τα μπλιστερ με την ινσουλίνη-ενώ εξαίρεση αποτελεί προς το παρόν ο ΟΓΑ, καθώς απαιτείται μια μικρή τροποποίηση του κανονισμού του.

Την πρωτοποριακή συσκευή παρουσίασε ο πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Διαβήτη, καθηγητής Σωτήρης Ράπτης, τονίζοντας ότι ‘δεν χρειάζεται να τρέχουν όλοι στα φαρμακεία ζητώντας εισπνεόμενη ινσουλίνη. Οι ασθενείς που τελικά θα πάρουν το φάρμακο θα πρέπει να έχουν συζητήσει πρώτα με το γιατρό τους και να αρχίσουν τη θεραπεία σύμφωνα με τις οδηγίες του’.

Για να τη συνταγογραφήσουν οι παθολόγοι και διαβητολόγοι θα πρέπει πρώτα να υποβάλουν τους ασθενείς τους σε συγκεκριμένο έλεγχο, ώστε να εξασφαλίσουν ότι η νέα μορφή ινσουλίνης θα τους είναι χρήσιμη.

Σημειώνεται ότι η κατασκευάστρια εταιρεία Pfizer λειτουργεί ήδη υποστηρικτικό πρόγραμμα που περιλαμβάνει δωρεάν κατ΄οίκον εκπαίδευση των ασθενών στη χρήση της συσκευής εισπνοών, δίκτυο άμεσης αντικατάστασης προβληματικής συσκευής, καθώς και 24ωρη δωρεάν τηλεφωνική γραμμή, το νούμερο της οποίας θα παίρνουν οι ασθενείς από το γιατρό τους όταν αρχίσουν να λαμβάνουν τη νέα ινσουλίνη.

Η εισπνεόμενη ινσουλίνη μπορεί να χρησιμοποιηθεί είτε ως μοναδική θεραπεία είτε μαζί με αντιδιαβητικά φάρμακα στους ασθενείς με διαβήτη τύπου ΙΙ, ενώ σε όσους πάσχουν από διαβήτη τύπου Ι χορηγείται συνδυαστικά με την ‘κλασική’ ενέσιμη ινσουλίνη.

Δεν πρέπει να χορηγείται σε ασθενείς:

  • που καπνίζουν ακόμη και περιστασιακά ή που έχουν καπνίσει μέσα στους τελευταίους έξι μήνες.
  • με ανεπαρκώς ελεγχόμενο, ασταθές ή σοβαρού βαθμού άσθμα
  • με σοβαρή χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια
  • με υπερευαισθησία στην ινσουλίνη ή σε οποιοδήποτε από τα έκδοχά της.
  • κάτω των 18 ετών
  • έγκυες

Επιπλέον Πληροφορίες

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Parent2Parent Support
Γυαλιά ηλίου: Πώς θα καταλάβετε ότι χρειάζονται αλλαγή
Οι ποινές σε ιδιώτες γιατρούς που αρνούνται να καλύψουν κενά στο ΕΣΥ [νομοσχέδιο]