Η αύξηση της πρόσληψης ινών στη διατροφή, μπορεί ενδεχομένως να μειώσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.

Νέα έρευνα υποδεικνύει ότι κάθε αύξηση 7 γραμμαρίων στην πρόσληψη ινών συνδέεται με μείωση 7% στην πρώτη προσβολή από εγκεφαλικό επεισόδιο.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι έρευνες έχουν δείξει ότι οι ίνες μπορούν να μειώσουν παράγοντες κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο, όπως υπέρταση και υψηλά επίπεδα χοληστερόλης LDL.

Η ερευνήτρια Diane Threapleton, του University of Leed, δήλωσε ότι η μεγαλύτερη πρόσληψη ινών είναι σημαντική για τον καθένα και ιδιαίτερα για όσους αντιμετωπίζουν κίνδυνο να υποστούν εγκεφαλικό επεισόδιο, όπως αυτούς που έχουν αυξημένο βάρος, υπέρταση και είναι καπνιστές.

Ερευνητές εξέτασαν 8 έρευνες που δημοσιεύτηκαν μεταξύ 1990 και 2012, που εστίασαν σε όλα τα είδη εγκεφαλικού επεισοδίου. Οι ερευνητές τις εξέτασαν συνολικά και έλαβαν υπόψη άλλους παράγοντες κινδύνου, όπως την ηλικία και το κάπνισμα.

Οι ίνες υπάρχουν σε 2 μορφές, διαλυτή και αδιάλυτη. Οι συνολικές αυξήσεις ινών φάνηκε να κάνουν τη διαφορά, αλλά δεν είναι σαφές ποιο είδος βοήθησε περισσότερο.

Η American Heart Association, συνιστά τουλάχιστον 25 γρ. την ημέρα, που ισοδυναμεί με 6 έως 8 μερίδες δημητριακών και 8 έως 10 μερίδες φρούτων και λαχανικών.

Η ερευνήτρια, Victoria J. Burley, του University of Leeds στη Βρετανία, δήλωσε ότι η αύξηση κατά 7 γραμμάρια την ημέρα αποτελεί εφικτό στόχο. Ισοδυναμεί με αύξηση φρούτων και λαχανικών κατά 2 μερίδες την ημέρα.

Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό 'Stroke'.

Πηγές:
'Stroke'.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ρούχα και wearables που φορτίζουν κινητά και ειδοποιούν για έμφραγμα
Υπογραφή Yπουργικής Aπόφασης για την άσκηση ιδιωτικού έργου από γιατρούς του ΕΣΥ
Σπονδυλική Στήλη: Γιατί να επιλέξετε την ενδοσκοπική χειρουργική;