Οι πολύ παχύσαρκοι άνθρωποι που στρέφονται σε εγχείρηση για να καταφέρουν να χάσουν περιττά κιλά και εμφανίζουν κατάθλιψη ή άγχος φαίνεται, σύμφωνα με έρευνα, πως χάνουν λιγότερα κιλά σε σχέση με ανθρώπους που δεν εμφανίζουν τέτοια προβλήματα.
Όπως υποδεικνύει νέα έρευνα, οι άνθρωποι αυτοί ίσως θα πρέπει να αντιμετωπίζουν πρώτα την κατάθλιψη και μετά να προχωρούν στη βαριατρική επέμβαση. Οι άνθρωποι που έλαβαν μέρος στην έρευνα, έξη μήνες μετά τη γαστρική παράκαμψη φάνηκε πως έχασαν λιγότερα κιλά όταν εμφάνιζαν και συμπτώματα άγχους ή κατάθλιψης σε σχέση με την άλλη ομάδα.
Αν και έχασαν κιλά και οι δυο ομάδες, όσοι δεν είχαν κατάθλιψη ή άγχος είχαν ελαφρώς μεγαλύτερη απώλεια βάρους. Στην έρευνα που έγινε σε 207 υποψηφίους για επέμβαση φάνηκε πως τα δυο τρίτα είχαν ιστορικό κατάθλιψης ή διπολικής διαταραχής ή διαταραχών πανικού.
Η πλειοψηφία ήταν γυναίκες με Δείκτη Μάζας Σώματος κατά μέσον όρο 51.
Έχοντας λάβει υπόψη παράγοντες όπως η ηλικία, το φύλο και η φυλή, οι ερευνητές εξέτασαν τον ΔΜΣ έξη μήνες μετά την επέμβαση. Η επικεφαλής της έρευνας, Melissa Kalarchian, του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ θεωρεί πως άνθρωποι με ιστορικό προβλημάτων ψυχικής υγείας θα πρέπει να παρακολουθούνται στενότερα.
Σύμφωνα με την ερευνήτρια, από τέτοιες επεμβάσεις συνήθως εξαιρούνται οι άνθρωποι που έχουν τάσεις αυτοκτονίας ή ιστορικό κατάχρησης ουσιών ή αλκοόλ. Ο Dr. William Perry δήλωσε πως η επιτυχία της επέμβασης εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την θέληση του ασθενούς να αλλάξει τρόπο ζωής.
Το να έχει κάποιος ιστορικό ψυχικών διαταραχών δεν θα πρέπει να τον εμποδίζει από το να αποφασίζει να υποβληθεί σε επέμβαση κατά της παχυσαρκίας, παρόλο που ίσως να μη χάσει τόσα κιλά όσο οι άνθρωποι χωρίς προβλήματα, δήλωσε ο Πρόεδρος της Αμερικανικής Ένωσης Βαριατρικών Επεμβάσεων Dr.Philip Shcauer.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Σε τι βοηθά η σωματική άσκηση μετά τη διάγνωση καρκίνου [μελέτη]
Στο 1,47 δισ. ευρώ οι ληξιπρόθεσμες οφειλές της Υγείας - Τι χρωστούν νοσοκομεία, ΕΟΠΥΥ [πίνακας]
Υγειονομικοί Νέας Αριστεράς για τα ασφάλιστρα Υγείας: Απαξίωση ΕΣΥ και παιγνίδια ασφαλιστικών εταιρειών