Στο 2ο Συνέδριο Αθλητικής Επιστήμης 'Άσκηση και Υγεία' μίλησε ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών για τη διαφύλαξη της Δημόσιας Υγείας και την Πρόληψη πολλών νοσημάτων που μπορούν να αποφευχθούν μέσα από την άσκηση.
‘Τα καρδιαγγειακά νοσήματα, ο διαβήτης, η παχυσαρκία, η οστεοπόρωση και πολλά άλλα νοσήματα είναι άρρηκτα συνυφασμένα με την κινητικότητα και την άσκηση. Στη μάστιγα της οστεοπόρωσης, η άσκηση αντιστρέφει την απώλεια οστικής μάζας κατά 1% κάθε χρόνο και μειώνει το βαθμό επικινδυνότητας καταγμάτων.
Παράλληλα, αυξάνει τη λειτουργική ικανότητα του σκελετού στην αρθρίτιδα, την οσφυαλγία και σε άλλα ορθοπαιδικά προβλήματα.
Πλήθος επιδημιολογικών ερευνών έχουν αποδείξει ότι υπάρχει άμεση σχέση μεταξύ των νοσημάτων της ενήλικης ζωής και της παιδικής παχυσαρκίας σε όλους τους παράγοντες κινδύνου της καρδιάς, της υπέρτασης, της υπερλιπιδαιμίας και του διαβήτη.
Και είναι γεγονός ότι η ποιότητα και η ποσοτητα της ζωής μας προσδιορίζεται και περιορίζεται κατά ένα σημαντικό ποσοστό από αυτή τη σχέση.’, τόνισε ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών κ. Πατούλης’.
Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών πραγματοποιεί συχνά εκστρατείες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του πληθυσμού για τη σπουδαιότητα της σωματικής άσκησης στη διατήρηση της Υγείας του πολίτη, τόσο σε επίπεδο ενημέρωσης του κοινού, σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση, όσο και σε επιστημονικό επίπεδο ευαισθητοποίησης των ίδιων των γιατρών μελών του προς αυτή την κατεύθυνση.
Κατά τη διάρκεια των εργασιών του Συνεδρίου έγινε εκτενής αναφορά στις κατευθύνσεις που έχουν δοθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και στις στρατηγικές που έχουν αναπτυχθεί για τη σωματική υγεία των πολιτών. Σύμφωνα με αυτές αναφέρθηκε χαρακτηριστικά ότι η γυμναστική μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης καρδιαγγειακού νοσήματος κατά 50%, βελτιώνει την ευαισθησία της ινσουλίνης επηρεάζοντας τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα και μειώνει έτσι την πιθανότητα εμφάνισης διαβήτη.
Παράλληλα, ο Π.Ο.Υ τονίζει ότι η άσκηση, όχι μόνο μειώνει τον κίνδυνο παχυσαρκίας, αλλά και την επικινδυνότητα εμφάνισης καρκίνου του εντέρου κατά 30-40% και καρκίνου του μαστού κατά 20-30%.
Τέλος, έγινε εκτενής αναφορά και στα οικονομικά οφέλη που μπορεί να επιφέρει η τακτική άσκηση σε μεγάλες ομάδες του πληθυσμού, καθώς και στη μείωση της νοσηρότητας και της θνησιμότητας που αυτή συνεπάγεται.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Λιγοστεύουν τα φαρμακεία στη Γερμανία
ΚΕΠΥ-ΕΚΑΒ: συνέχιση ασκήσεων εκκένωσης Υγειονομικών Σχηματισμών για τον Ιανουάριο 2025
Mεγαλύτερη επιτυχία στην τεχνητή γονιμοποίηση με την τεχνητή νοημοσύνη [μελέτη]