Θα αποθαρρυνόσαστε να καταναλώσετε ένα χάμπουργκερ αν γνωρίζατε πόση άσκηση χρειάζεται για να εξουδετερώσετε τις θερμίδες του;

Ερευνητές στο Texas Christian University του Forth Worth, ανακάλυψαν ότι άνθρωποι που διάβασαν μενού που ανέγραφε τα λεπτά έντονου βαδίσματος που θα χρειάζονταν για να καούν θερμίδες που καταναλώνονταν από την τροφή ήταν περισσότερο πιθανό να επιλέγουν πιο υγιεινές επιλογές σε σχέση με όσους διάβασαν μενού με ή χωρίς αναφορά στις θερμίδες.

Η Ashlei James, του TCU, δήλωσε ότι το έντονο περπάτημα είναι κάτι που σχεδόν όλοι μπορούν να κάνουν και είναι η αιτία που εμφάνισαν στο μενού τα λεπτά του έντονου βαδίσματος που χρειάζονται για να καούν θερμίδες.

Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι η εισαγωγή της αναγραφής των θερμίδων που περιέχονται στα πιάτα ορισμένων εστιατορίων δεν αποθάρρυνε τους ανθρώπους από την κατανάλωση περισσότερων θερμίδων.

Οι ερευνητές ζήτησαν από 300 άντρες και γυναίκες μεταξύ 18 και 30 ετών να εστιάσουν σε μενού είτε με ετικέτες θερμίδων, μενού χωρίς ετικέτες θερμίδων ή με μενού που κατέγραφε την ποσότητα των λεπτών βαδίσματος που θα χρειάζονταν για να κάψουν τους μερίδες σε περίπτωση επιλογής του συγκεκριμένου φαγητού.

Για παράδειγμα, μια γυναίκα θα έπρεπε να περπατήσει για 2 ώρες για να απαλλαγεί από τις θερμίδες ενός διπλού χάμπουργκερ.

Όλα τα μενού είχαν τις ίδιες επιλογές τροφίμων, που περιλάμβαναν χάμπουργκερ, σάντουιτς με κοτόπουλο, σαλάτα, πατάτες τηγανιτές, επιδόρπια, αναψυκτικά και νερό.

Δεν παρατηρήθηκε διαφορά στην παραγγελία μεταξύ της ομάδας που διάβασε μενού με επισήμανση θερμίδων και όσων έβλεπαν μενού χωρίς αυτές. Ωστόσο η ομάδα με το μενού που ανέγραφε την άσκηση παρήγγειλε τροφές που περιείχαν κατά μέσον όρο 100 θερμίδες λιγότερες.

Η ερευνήτρια Meena Shah, δήλωσε ότι η νέα έρευνα υποδεικνύει ότι υπάρχουν οφέλη του να εμφανίζονται τα λεπτά άσκησης σε ομάδα νέων αντρών και γυναικών. Πρόσθεσε ότι δεν μπορούμε να γενικεύσουμε σε πληθυσμό άνω των 30, επομένως θα συνεχίσει την έρευνα σε άλλες ομάδες.

Η διαιτολόγος Victoria Taylor, του British Heart Foundation, που δεν έλαβε μέρος στην έρευνα, δήλωσε ότι η υπογράμμιση πιο υγιεινών επιλογών μενού μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να κάνουν καλύτερες επιλογές σχετικά με αυτό που επιθυμούν να καταναλώσουν.

Τα εστιατόρια θα πρέπει επίσης να παίζουν ρόλο στο να βοηθούν τους ανθρώπους να είναι πιο υγιείς.

Δήλωσε ότι ενώ η αναγραφή της ποσότητας άσκησης που χρειάζεται για να καούν θερμίδες είναι καλή ιδέα υπάρχουν περισσότερα σε μια υγιεινή για την καρδιά διατροφή σε σχέση με το μέτρημα των θερμίδων.

Τα εστιατόρια μπορούν επίσης να λάβουν μέτρα ώστε να κάνουν πιο υγιεινά τα γεύματα, σερβίροντας κατάλληλες μερίδες και μειώνοντας την ποσότητα αλατιού, κορεσμένων λιπαρών και ζάχαρης στα πιάτα.

Είτε κάποιος τρώει σπίτι είτε έξω, μια ισορροπημένη διατροφή με άφθονα φρούτα και λαχανικά είναι ο καλύτερος τρόπος προστασίας της καρδιάς.

Η έρευνα παρουσιάστηκε την τρέχουσα εβδομάδα στο συνέδριο Experimental Biology2013 στη Βοστόνη και τα ευρήματα θεωρούνται προκαταρκτικά.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πόσο αποτελεσματική είναι νέα θεραπεία κατά της ΧΑΠ [μελέτη]
Πώς να περιορίσω το junk food
Λήμνος: Ασθενής έστειλε 25 “τυλιχτά” στα εξωτερικά ιατρεία του νοσοκομείου για να ευχαριστήσει το προσωπικό