Ο χρόνος που οι ασθενείς με άσθμα περνούν στον ήλιο μπορεί ενδεχομένως να έχει επίδραση στη νόσο, υποδεικνύουν ερευνητές.

Ομάδα του King's College London, δήλωσε ότι τα χαμηλά επίπεδα της βιταμίνης D, που παράγεται από τον οργανισμό στο ηλιακό φως, συνδέονται με επιδείνωση των συμπτωμάτων.

Η τελευταία έρευνα δείχνει ότι η βιταμίνη ηρεμεί ένα υπερδραστήριο τμήμα του ανοσοποιητικού στο άσθμα.

Ωστόσο δεν έχει ακόμα δοκιμαστεί η αντιμετώπιση των ασθενών με τη βιταμίνη D.

Άνθρωποι με άσθμα μπορεί να αναπνέουν με δυσκολία όταν οι αεραγωγοί φλεγμαίνουν, έχουν οίδημα και στένωση.

Η καθηγήτρια Catherine Hawrylowicz, δήλωσε ότι γνωρίζουμε πως άνθρωποι με υψηλά επίπεδα βιταμίνης D μπορούν καλύτερα να ελέγχουν το άσθμα-η σχέση προκαλεί εντύπωση. Η ομάδα της ερεύνησε την επίδραση της βιταμίνης σε χημική ουσία στον οργανισμό, την ιντερλευκίνη 17.

Είναι σημαντικό μέρος του ανοσοποιητικού και βοηθά στην καταπολέμηση των λοιμώξεων.

Ωστόσο μπορεί να προκαλέσει προβλήματα όταν τα επίπεδα είναι τόσο υψηλά και έχει εμπλακεί ισχυρά με το άσθμα.

Στη νέα έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Journal of Allergy and Clinical Immunology’, η βιταμίνη D μπόρεσε να μειώσει τα επίπεδα της ιντερλευκίνης-17 όταν προστέθηκε σε δείγματα αίματος 28 ασθενών.

Η ερευνητική ομάδα πραγματοποιεί τώρα κλινικές δοκιμές για να διαπιστώσει αν η χορήγηση της βιταμίνης D σε ασθενείς θα μπορούσε να απαλύνει τα συμπτώματα. Εστιάζει επίσης σε ασθενείς που δεν ανταποκρίνονται σε στεροειδή, καθώς παράγουν 7 φορές περισσότερη ιντερλευκίνη-17 σε σχέση με άλλους ασθενείς.

Η καθηγήτρια Catherine Hawrylowicz, θεωρεί ότι η αντιμετώπιση των ανθρώπων με βιταμίνη D θα μπορούσε να οδηγήσει τους ασθενείς που αντιστέκονται στα στεροειδή σε καλύτερη ανταπόκριση σε αυτά ή να επιτρέψει σε όσους μπορούν να ελέγξουν το άσθμα να λαμβάνουν λιγότερα στεροειδή.

Δήλωσε ότι η κουλτούρα για την κάλυψη του σώματος στον ήλιο και τη χρήση αντηλιακού μπορεί ενδεχομένως να έχει αυξήσει τα ποσοστά άσθματος αλλά είναι προσεκτικό μήνυμα επειδή πολύς ήλιος είναι βλαβερός για τον άνθρωπο.

Πηγές:
‘Journal of Allergy and Clinical Immunology’.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Άδ. Γεωργιάδης: Μείωση δαπανών 1,5% στα νοσοκομεία, με αύξηση αποδοτικότητας
Δωρεά Στ. Κουτμερίδη στη μνήμη της κόρης του που πέθανε από CoViD
Αποκάλυψη προτομής Ιπποκράτη στο Παγκόσμιο Ιπποκράτειο Ινστιτούτο Ιατρών