Άνθρωποι με άσθμα που ακολουθούν διατροφή χαμηλή σε λιπαρά και υψηλή σε ίνες μπορεί ενδεχομένως να είναι σε καλύτερη κατάσταση σε σχέση με όσους ακολουθούν λιγότερο υγιεινή διατροφή, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Στην έρευνα, άνθρωποι με σοβαρό άσθμα κατανάλωσαν 5 γραμμάρια περισσότερα λιπαρά καθημερινά και 5 λιγότερα γραμμάρια ινών σε σύγκριση με υγιείς.

Τα στοιχεία αποκάλυψαν επίσης ότι για κάθε αύξηση 10 γραμμαρίων στην καθημερινή κατανάλωση λιπαρών οι πιθανότητες σοβαρού άσθματος αύξαναν κατά 48%, ακόμα και όταν οι ερευνητές έλαβαν υπόψη τις συνολικές θερμίδες που καταναλώθηκαν.

Τα ευρήματα δείχνουν ότι άνθρωποι με άσθμα ενδεχομένως ωφελούνται από τη βελτίωση της διατροφής, ώστε να μειωθούν τα λιπαρά και να αυξηθεί η πρόσληψη ινών, δήλωσε η ερευνήτρια Bronwyn Berthon, του University of Newcastle στην Αυστραλία,.

Η Berthon σημειώνει ότι η έρευνα αποκάλυψε σχέση, όχι αιτιατή επίδραση. Έρευνες σε ζώα υπέδειξαν ότι πρόσληψη υψηλότερη σε ίνες είναι ωφέλιμη στο άσθμα και θα πρέπει να γίνουν περαιτέρω έρευνες σε ανθρώπους.

Παραμένει ασαφής ο τρόπος που μπορεί να δρα η σχέση μεταξύ διατροφής και άσθματος, αλλά οι ερευνητές εργάζονται προς την κατεύθυνση της καλύτερης κατανόησης, είπε η Berthon.

Οι ερευνητές εξέτασαν 137 ανθρώπους με άσθμα και 65 υγιείς. Οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια σχετικά με τη διατροφή τους και έδωσαν δείγμα αίματος το οποίο εξέτασαν οι ερευνητές αναζητώντας δείκτες φλεγμονής. Ανακάλυψαν ότι άνθρωποι που κατανάλωναν περισσότερα λιπαρά είχαν αυξημένη φλεγμονή αεραγωγών, που συνδέεται με συμπτώματα άσθματος. Η ερευνήτρια σημειώνει ότι η πρόσληψη λιπαρών στους ανθρώπους με άσθμα μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονή και να μειώσει την ανταπόκριση στα βρογχοδιασταλτικά φάρμακα.

Η υψηλότερη πρόσληψη ινών, επίσης φάνηκε να είναι ωφέλιμη, σύμφωνα με την έρευνα. Η χαμηλότερη πρόσληψη ινών συνδεόταν με πιο φτωχή λειτουργία των πνευμόνων και αυξημένη φλεγμονή των αεραγωγών σε ανθρώπους με άσθμα, δήλωσε η Berthon.

Τα νέα ευρήματα μπορεί επίσης να περιέχουν στοιχεία για τη στενή σχέση που παρατήρησαν οι ερευνητές μεταξύ του άσθματος και της παχυσαρκίας. Τα νέα ευρήματα δείχνουν ότι δεν είναι μόνο η ποσότητα της τροφής που καταναλώνεται αλλά το είδος των τροφών που μπορεί ενδεχομένως να επηρεάζει το άσθμα, δήλωσε η ερευνήτρια.

Τα ευρήματα δημοσιεύονται το περιοδικό 'Respirology'.

Πηγές:
'Respirology'.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Άδ. Γεωργιάδης: Μείωση δαπανών 1,5% στα νοσοκομεία, με αύξηση αποδοτικότητας
Δωρεά Στ. Κουτμερίδη στη μνήμη της κόρης του που πέθανε από CoViD
Αποκάλυψη προτομής Ιπποκράτη στο Παγκόσμιο Ιπποκράτειο Ινστιτούτο Ιατρών