Πόνος, σωματική κόπωση, δυσκαμψία και πρήξιμο των αρθρώσεων, είναι μόνο μερικά από τα συμπτώματα της Ρευματοειδούς Αρθρίτιδας (Ρ.Α.), συμπτώματα των οποίων τον αντίκτυπο βιώνουν σιωπηλά κάθε μέρα χιλιάδες γυναίκες σε όλη την Ελλάδα.
Τα εν λόγω συμπτώματα οδηγούν σε μια ζωή με κινητικούς περιορισμούς, που κρύβει δυσκολίες στην εκτέλεση ακόμα και των πιο «απλών» καθημερινών δραστηριοτήτων.
Με γνώμονα τις ανάγκες των ατόμων με ΡΑ και στόχο τη βελτίωση της καθημερινότητάς τους, διοργανώθηκαν με την πρωτοβουλία της Ελληνικής Εταιρείας Αντιρευματικού Αγώνα και του Συλλόγου Ρευματοπαθών Κρήτης, σεμινάρια μαγειρικής, ειδικά σχεδιασμένα για ασθενείς με ΡΑ, υπό την καθοδήγηση του σεφ Λευτέρη Λαζάρου και την ευγενική υποστήριξη της MSD.
Μέσα από τα σεμινάρια, τα οποία ξεκίνησαν από την Αθήνα τον περασμένο Δεκέμβριο και συνεχίστηκαν στο Ηράκλειο της Κρήτης και την Πάτρα, πάνω από 100 ασθενείς είχαν την ευκαιρία να πάρουν πολύτιμες συμβουλές για τη βελτίωση της διατροφής τους χάρη στην παρασκευή νόστιμων συνταγών με υγιεινά συστατικά, αλλά και να ανακαλύψουν απλοποιημένους τρόπους εκτέλεσης, χρησιμοποιώντας ειδικά εργονομικά εργαλεία, κατάλληλα για άτομα με ΡΑ.
Στόχος των σεμιναρίων ήταν να εμπνεύσουν και να προσφέρουν λύσεις και πρακτικές συμβουλές στους συμμετέχοντες ασθενείς με ΡΑ, προκειμένου οι κινητικοί τους περιορισμοί να μην αποτελούν εμπόδιο στην απόλαυση της καθημερινότητας.
Δραστηριότητες που για την πλειονότητα των ατόμων αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινής ζωής, όπως η προετοιμασία του φαγητού ή η φροντίδα των παιδιών, για τις γυναίκες με ΡΑ είναι σκόπελοι προς υπέρβαση.
Τα άτομα με ΡΑ θέλουν να μη διαφέρουν από τους υπόλοιπους ανθρώπους, θέλουν να είναι εκεί για τις οικογένειές τους, να έχουν μια ενεργητική και γεμάτη ζωή χωρίς εκπτώσεις. Η ΡΑ ωστόσο συνοδεύεται από «εκπτώσεις» και ουσιαστικές αλλαγές στον τρόπο και την ποιότητα ζωής.
Η επίσκεψη στο σούπερ μάρκετ, η βόλτα με τα παιδιά, ακόμα και ο ύπνος μπορεί να αποδειχτούν σε επώδυνες εμπειρίες, όπου η υπομονή γίνεται αναγκαίος σύμμαχος και η θέληση για μια ενεργητική ζωή επιβάλει κατάλληλη σωματική άσκηση και διατροφή και συστηματικό προγραμματισμό της ημέρας, προκειμένου να υπάρχει επαρκής χρόνος για ξεκούραση.
Σήμερα ωστόσο, παρά τις αντικειμενικές δυσκολίες που βιώνουν οι ασθενείς, η εξέλιξη της γνώσης μας για τη νόσο αυτή μας κάνει αισιόδοξους για το μέλλον της αντιμετώπισής της, αισιοδοξία που μεταδίδεται και στους ασθενείς, οι οποίοι δεν παύουν να ελπίζουν για μια καλύτερη ζωή όπου δεν θα χρειάζεται να κρύβουν συστηματικά τον πόνο τους από τα αγαπημένα τους πρόσωπα.
Η MSD, στηρίζει πρωτοβουλίες, όπως η δράση «ΖΩ με χαΡΑ», που έχει ως στόχο την παρακίνηση των ρευματοπαθών για ενεργή συμμετοχή στις απλές, καθημερινές δραστηριότητες.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Περιεμμηνόπαυση: Ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε στον γυναικολόγο σας
ECDC: Σημαντική αύξηση κρουσμάτων συγκυτιακού ιού - Ποιους απειλεί ο RSV
Διοικητές νοσοκομείων: Παράδοξα και αντιφάσεις ενός διαγωνισμού