Μια ζωή με πνευματικές προκλήσεις οδηγεί σε βραδύτερη νοητική εξασθένηση, έχοντας λάβει υπόψη την επίδραση της άνοιας στον εγκέφαλο, δήλωσαν Αμερικανοί ε ερευνητές.

Η έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό 'Neurology' ενισχύει την ιδέα ότι η έναρξη της άνοιας μπορεί να αναβληθεί με παράγοντες του τρόπου ζωής.

Στη συγκεκριμένη έρευνα, 294 άνθρωποι άνω των 55 ετών, υποβλήθηκαν σε εξετάσεις που μετρούσαν τη μνήμη και τη σκέψη κάθε χρόνο για 6 χρόνια μέχρι τον θάνάτό τους.

Οι συμμετέχοντες απάντησαν επίσης σε ερωτηματολόγιο σχετικά με το αν διάβαζαν βιβλία, έγραφαν γράμματα και λάμβαναν μέρος σε άλλες δραστηριότητες που συνδέονται με την πνευματική εγρήγορση στην παιδική ηλικία, την εφηβεία, τη μέση ηλικία και αργότερα.

Μετά το θάνατο εξετάστηκε ο εγκέφαλός τους για αποδείξεις φυσικών σημείων άνοιας.

Η έρευνα ανακάλυψε ότι έχοντας λάβει υπόψη την επίδραση των σημαδιών όπως η πλάκα, όσοι διατηρούσαν απασχολημένο τον εγκέφαλό τους εμφάνιζαν ποσοστό νοητικής εξασθένησης 15% χαμηλότερο.

Ο επικεφαλής της έρευνας, Dr Robert Wilson, του Rush University Medical Center στο Σικάγο, δήλωσε ότι η έρευνα υπέδειξε ότι η άσκηση του εγκεφάλου κατά τη διάρκεια της ζωής είναι σημαντική για την υγεία του στην τρίτη ηλικία.

Πρόσθεσε ότι ο εγκέφαλος που έχουμε όταν γερνάμε εξαρτάται σε ένα βαθμό από αυτό που του ζητούσαμε τακτικά να κάνει στο παρελθόν. Αυτό που κάνουμε στη ζωή έχει σημαντική επίδραση στην πιθανότητα εμφάνισης των νόσων που συνδέονται με το γήρας.

Πηγές:
'Neurology'.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ποια είναι τα οφέλη του ανανά στην υγεία
Απαραίτητη η υλοποίηση μελετών που θα διερευνήσουν τα κίνητρα για την κάλυψη κενών θέσεων υγειονομικών δομών της χώρας
Διαγραφή Πολάκη για φραστική επίθεση σε συνεργάτιδα του 'Αδ. Γεωργιάδη στη Βουλή - Δάκρυσε η Αθηνά Λινού