Η κατανάλωση τουλάχιστον μιας μερίδας λιπαρού ψαριού, όπως σολομός ή σκουμπρί, την εβδομάδα, μπορεί να μειώσει κατά το ήμισυ τον κίνδυνο εμφάνισης ρευματοειδούς αρθρίτιδας, πιστεύουν ειδικοί.

Τα ευρήματα προέρχονται από έρευνα σε περισσότερες από 32.000 Σουηδέζες και προσφέρουν ακόμα ένα λόγο να ακολουθήσουμε τη διατροφική συμβουλή τακτικής κατανάλωσης ψαριών για καλή υγεία.

Μια διατροφή με ψάρια είναι ωφέλιμη. επειδή είναι πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά, δηλώνουν ερευνητές.
Τα ωμέγα-3 λιπαρά εκτιμάται ότι προστατεύουν την καρδιά και τον εγκέφαλο.

Ερευνητές σημειώνουν στο περιοδικό ‘Annals of the Rheumatic diseases’ ότι φαίνεται καλός αντιφλεγμονώδης παράγοντας που θα μπορούσε να εξηγεί πώς θα μπορούσε να καταπολεμήσει την αρθρίτιδα.

Στην έρευνα που διήρκεσε 10 χρόνια, γυναίκες που συστηματικά κατανάλωναν ψάρι τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα, μείωσαν τον κίνδυνο ρευματοειδούς αρθρίτιδας κατά σχεδόν ένα τρίτο.

Όσες κατανάλωναν τουλάχιστον μια μερίδα λιπαρών ψαριών ή 4 μερίδες άλλων ψαριών την εβδομάδα μείωσαν τον κίνδυνο κατά το ήμισυ.

Η έρευνα δεν εστίασε σε συμπληρώματα ιχθυελαίων αλλά ειδικοί δήλωσαν ότι ενδεχομένως είναι ωφέλιμα.

Πηγές:
Annals of the Rheumatic diseases’.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ρούχα και wearables που φορτίζουν κινητά και ειδοποιούν για έμφραγμα
Υπογραφή Yπουργικής Aπόφασης για την άσκηση ιδιωτικού έργου από γιατρούς του ΕΣΥ
Σπονδυλική Στήλη: Γιατί να επιλέξετε την ενδοσκοπική χειρουργική;