Γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση που έχουν χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρδιοπάθεια, σύμφωνα με νέα έρευνα Βέλγων επιστημόνων. Οι ερευνητές εξέτασαν 112 γυναίκες, από τις οποίες οι μισές παρουσίαζαν αθηροσκλήρυνση η οποία θεωρείται προάγγελος καρδιακών προβλημάτων.

 

Όπως φάνηκε οι γυναίκες με αθηροσκλήρυνση είχαν χαμηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης. Ωστόσο η έρευνα δεν συνιστά τη λήψη συμπληρωμάτων, ενώ καλεί σε περαιτέρω έρευνες για τη σχέση μεταξύ της ορμόνης και των καρδιακών νοσημάτων, τα οποία στη Βρετανία αποτελούν την υπ αριθμόν ένα αιτία θανάτου στις γυναίκες.

 

Ο κίνδυνος καρδιολογικού προβλήματος αυξάνει σημαντικά μετά την εμμηνόπαυση. Αν και η ορμόνη   τεστοστερόνη συνδέεται με τους άντρες, την παράγουν και οι γυναίκες. Η εμμηνόπαυση και οι αλλαγές στην ορμονική ισορροπία επηρεάζει τα επίπεδά της. Είναι γνωστές οι λειτουργίες της και στα δυο φύλα καθώς διατηρεί τη μυϊκή δύναμη και την πυκνότητα των οστών.

 

Ωστόσο οι ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Free των Βρυξελλών δηλώνουν ότι χρησιμεύει και σε άλλες λειτουργίες, όπως στην καταστολή των χημικών σημάτων που προκαλούν φλεγμονή στα τοιχώματα των αρτηριών. Αυτό ίσως εξηγεί σε ένα βαθμό τον προστατευτικό της ρόλο αν και δεν είναι ακόμα ξεκάθαρος ο ρόλος της στην προστασία από τα καρδιακά νοσήματα.

 

Το Βρετανικό Ίδρυμα Καρδιολογίας θεωρεί πως χρειάζεται νέα έρευνα για να κατανοηθεί ο μηχανισμός που πιθανόν προστατεύει τις γυναίκες.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Φοβίες: Πώς δεν θα ορίζουν τη ζωή μας
Ο Anthony Aouad στο τιμόνι της Sanofi Ελλάδας
Ποια κυρία αναλαμβάνει την Daiichi Sankyo Greece