Άντρες και γυναίκες που καπνίζουν αντιμετωπίζουν παρόμοιο κίνδυνο να υποστούν εγκεφαλικό επεισόδιο, αλλά γυναίκες καπνίστριες μπορεί να έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για πιο θανατηφόρο και λιγότερο συνήθη τύπο εγκεφαλικού επεισοδίου, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Ερευνητές εξέτασαν στοιχεία περισσότερων των 80 ερευνών που δημοσιεύτηκαν μεταξύ του 1966 και 2013 και ανακάλυψαν ότι το κάπνισμα συνδεόταν με περισσότερο από 50% αυξημένο κίνδυνο ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου σε άντρες και γυναίκες.

Γυναίκες που κάπνιζαν είχαν 17% περισσότερες πιθανότητες να υποστούν αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο σε σύγκριση με άντρες καπνιστές, σύμφωνα με τα ευρήματα που δημοσιεύονται στο περιοδικό 'Stroke.'

Οι ερευνητές επίσης ανακάλυψαν ενδείξεις ότι άντρες και γυναίκες που καπνίζουν μειώνουν σημαντικά τον κίνδυνο εγκεφαλικού διακόπτοντας το κάπνισμα.

Οι ορμόνες και ο τρόπος που η νικοτίνη επηρεάζει τα λιπίδια στο αίμα μπορεί ενδεχομένως να εξηγούν τον αυξημένο κίνδυνο αιμορραγικών εγκεφαλικών επεισοδίων στις γυναίκες που καπνίζουν, σημειώνουν οι ερευνητές.

Οι γυναίκες που καπνίζουν έχουν μεγαλύτερη αύξηση στα λιπίδια, τη χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια σε σχέση με άντρες που καπνίζουν. Το κάπνισμα είναι σημαντικός παράγοντας κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο για τα 2 φύλα, αλλά ευτυχώς η διακοπή του είναι πολύ αποτελεσματικός τρόπος μείωσης του κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο.

Η RachelHuxley, του UniversityofQueensland, στην Αυστραλία, δήλωσε ότι πολιτικές ελέγχου του καπνίσματος θα πρέπει να είναι στην πρώτη γραμμή για την πρόληψη των εγκεφαλικών επεισοδίων.

Αν και η έρευνα έδειξε σχέση μεταξύ του καπνίσματος των γυναικών και του αυξημένου κινδύνου αιμορραγικού εγκεφαλικού επεισοδίου δεν απέδειξε αιτιατή σχέση.

Πηγές:
'Stroke.'

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ρούχα και wearables που φορτίζουν κινητά και ειδοποιούν για έμφραγμα
Υπογραφή Yπουργικής Aπόφασης για την άσκηση ιδιωτικού έργου από γιατρούς του ΕΣΥ
Σπονδυλική Στήλη: Γιατί να επιλέξετε την ενδοσκοπική χειρουργική;