Βρετανοί ερευνητές ανακάλυψαν ένα γονίδιο σε ποντικούς, που αν είναι ελαττωματικό θα μπορούσε ενδεχομένως να αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου των ωοθηκών.

Ποντικοί που εμφάνιζαν έλλειψη του γονιδίου είχαν διπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν όγκους στις ωοθήκες, καθώς και σημάδια υπογονιμότητας, σύμφωνα με τη νέα έρευνα.

Το ενδεχόμενο να έχει το γονίδιο παρόμοιο ρόλο στους ανθρώπους θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέες εξετάσεις, δήλωσαν ερευνητές του London Research Institute, στο Cancer Research της Βρετανίας.

Η έρευνα εστίασε στο γονίδιο Helq, που εμπλέκεται στην επιδιόρθωση του DNA που έχει υποστεί βλάβη.

Ποντικοί που είχαν έλλειψη του γονιδίου είχαν διπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο στις ωοθήκες σε σύγκριση με όσους είχαν φυσιολογικό αντίγραφο.

Ο ερευνητής Dr Simon Boulton, του London Research Institute, δήλωσε ότι τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι η ύπαρξη προβλημάτων με το γονίδιο Helqσε ποντικούς αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου ωοθηκών και άλλων όγκων.

Πρόσθεσε ότι είναι συναρπαστικό εύρημα, επειδή θα μπορούσε να ισχύει σε γυναίκες με ελαττώματα στο γονίδιο Helq, και το επόμενο βήμα είναι να διαπιστώσουν αν πρόκειται για αυτή την περίπτωση.

Αν παίζει παρόμοιο ρόλο στους ανθρώπους, η έρευνα μπορεί να ανοίξει τη δυνατότητα στο μέλλον οι γυναίκες να μπορούν να εξεταστούν για ελαττώματα στο γονίδιο Helq, που μπορεί ενδεχομένως να αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου των ωοθηκών.

Ο δια βίου κίνδυνος να εμφανίσει καρκίνο των ωοθηκών μια γυναίκα είναι περίπου 1 στους 50, ή 2%, αλλά μπορεί ενδεχομένως να είναι υψηλότερος σε γυναίκες με ισχυρό οικογενειακό ιστορικό καρκίνου των ωοθηκών, του μαστού ή και των δυο.

Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό 'Nature'.

Πηγές:
'Nature'.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Healthcare Business Awards - Ο Κυριάκος Σουλιώτης πρόεδρος της Επιτροπής Αξιολόγησης
Γονιδιακή θεραπεία σταματά την κληρονομική σπαστική παραπληγία
Αντιμετώπιση διαρροής λεμφικού αγγείου με μικρορομπότ