Η άσκηση μπορεί να είναι το ίδιο καλή ως φάρμακο σε σύγκριση με τα χάπια, για ανθρώπους με παθήσεις όπως η καρδιακή νόσος, αποκαλύπτει νέα έρευνα.

Η μελέτη δημοσιεύεται στο περιοδικό 'British Medical Journal' και εξέτασε εκατοντάδες δοκιμές που αφορούσαν σχεδόν 340.000 ασθενείς για την αξιολόγηση της αξίας της άσκησης και των φαρμάκων στην πρόληψη της θνησιμότητας.

Η άσκηση ανταγωνίστηκε ορισμένα φάρμακα για καρδιολογικές νόσους και ξεπέρασε τα φάρμακα για το εγκεφαλικό επεισόδιο.
Τα ευρήματα υποδεικνύον ότι η άσκηση θα πρέπει να προστεθεί στις συνταγογραφήσεις, δήλωσαν οι ερευνητές.

Ειδικοί τονίζουν ότι οι ασθενείς δεν θα πρέπει να σταματήσουν τα φάρμακα και να αρχίσουν να ασκούνται αλλά να χρησιμοποιούν και τα δυο.
Λίγοι ενήλικες ασκούνται αρκετά. Στη Βρετανία μόνο το ένα τρίτο των ανθρώπων ακολουθούν τις συστάσεις για 2,5 ώρες τουλάχιστον μέτριας έντασης άσκηση, όπως ποδήλατο ή γρήγορο περπάτημα, κάθε εβδομάδα. Αντίθετα, στη χώρα τα ποσοστά των συνταγραφούμενων φαρμάκων συνεχίζουν να αυξάνονται.

Ερευνητές του London School of Economics, του Harvard Pilgrim Health Care Institute στο Harvard Medical School και του Stanford University School of Medicine, επισκόπησαν έρευνες για να ανακαλύψουν αυτές που συνέκριναν την άσκηση με τα χάπια ως θεραπεία.

Περιέλαβαν στην ανάλυση 305 δοκιμές. Οι δοκιμές εστίασαν σε νόσους που μπορούν να ρυθμιστούν, όπως καρδιακή νόσο, αποκατάσταση από εγκεφαλικό επεισόδιο, καρδιακή ανεπάρκεια και προδιαβήτη.

Όταν μελέτησαν τα στοιχεία, συνολικά ανακάλυψαν ότι η άσκηση και τα φάρμακα ήταν συγκρίσιμα όσον αφορά ποσοστά θνησιμότητας.
Ωστόσο, υπήρχαν 2 εξαιρέσεις.

Τα διουρητικά ήταν νικητές για ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια, ενώ η άσκηση ήταν καλύτερη για ασθενείς με εγκεφαλικό επεισόδιο όσον αφορά το προσδόκιμο επιβίωσης.

 

Πηγές:
'British Medical Journal'.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πόσο αποτελεσματική είναι νέα θεραπεία κατά της ΧΑΠ [μελέτη]
Πώς να περιορίσω το junk food
Λήμνος: Ασθενής έστειλε 25 “τυλιχτά” στα εξωτερικά ιατρεία του νοσοκομείου για να ευχαριστήσει το προσωπικό