Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε 800 γυναίκες από τη Σουηδία, όσες αντιμετώπισαν γεγονότα όπως διαζύγιο ή πένθος ήταν περισσότερο πιθανό να εμφανίσουν νόσο Alzheimer μετά από δεκαετίες.

Όσο πιο στρεσογόνα ήταν τα γεγονότα τόσο υψηλότερος ήταν ο κίνδυνος άνοιας, αναφέρει το περιοδικό ‘BMJ Open’.

Οι ερευνητές δηλώνον ότι ευθύνονται οι ορμόνες του στρες που προκαλούν βλαβερές αλλαγές στον εγκέφαλο.
Οι ορμόνες του στρες μπορούν να προκαλέσουν ορισμένες αλλαγές στον οργανισμό και να επηρεάσουν την αρτηριακή πίεση και τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα.

Μπορούν να παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα πολλά χρόνια μετά την εμπειρία ενός τραυματικού γεγονότος, εξηγεί η Dr Lena Johansson.
Ωστόσο χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να επιβεβαιωθούν τα ευρήματα και να διαπιστωθεί αν η ίδια σχέση στρες και άνοιας αφορά και τους άντρες.

Οι γυναίκες υποβλήθηκαν σε τεστ και εξετάσεις στην ηλικία των 30, στα μέσα των 40 και στα 50, καθώς και σε τακτικά διαστήματα τις επόμενες 4 δεκαετίες.

Στην έναρξη της έρευνας, μια στις 4 γυναίκες δήλωσε ότι είχε την εμπειρία τουλάχιστον ενός στρεσογόνου γεγονότος, όπως χηρεία ή ανεργία.
Παρόμοιο ποσοστό είχε περάσει τουλάχιστον 2 στρεσογόνα γεγονότα, ενώ μια στις 5 είχαν τουλάχιστον τρία. Οι υπόλοιπες είχαν περισσότερα ή κανένα.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας, 425 από τις γυναίκες πέθαναν και 153 εμφάνισαν άνοια.
Όταν οι ερευνητές εξέτασαν το ιστορικό τους όσον αφορά το στρες στη μέση ηλικία, ανακάλυψαν τη σχέση μεταξύ στρες και άνοιας.
Η Dr Johansson δήλωσε ότι μελλοντικές έρευνες θα πρέπει να εξετάσουν αν ο έλεγχος του στρες και η συμπεριφορική θεραπεία μπορούν να συμβάλλουν στην αποφυγή της άνοιας.

 

Πηγές:
‘BMJ Open’.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η γιόγκα βοηθά γυναίκες ασθενείς να αντιμετωπίσουν το στρες του καρκίνου [μελέτη]
Φάρμακο για τον θυρεοειδή είναι πιθανόν να εξασθενεί τα οστά των ηλικιωμένων [μελέτη]
Γιατί είναι πρησμένα τα χέρια μου;