Γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση, που περπατούν μια ώρα την ημέρα, μπορούν να μειώσουν την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου στο μαστό, σημαντικά, υποδεικνύει νέα έρευνα.

Η έρευνα, που παρακολούθησε 73.000 γυναίκες για 17 χρόνια, ανακάλυψε ότι το περπάτημα για τουλάχιστον 7 ώρες την εβδομάδα μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου.

Η ομάδα του American Cancer Society, δήλωσε ότι πρόκειται για την πρώτη φορά που ο μειωμένος κίνδυνος συνδέεται συγκεκριμένα με το περπάτημα.

Βρετανοί ειδικοί δήλωσαν ότι υπάρχουν περισσότερες ενδείξεις ότι ο τρόπος ζωής επηρεάζει τον κίνδυνο καρκίνου.
Η έρευνα, που δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention’, παρακολούθησε 73.615 γυναίκες, ηλικίας 50-74 ετών. Οι γυναίκες είχαν επιλεχθεί από την American Cancer Society μεταξύ 1992 και 1993, επομένως μπορούσε να παρακολουθηθεί η εμφάνιση καρκίνου στην ομάδα.

Τους ζητήθηκε να συμπληρώσουν ερωτηματολόγια για την υγεία τους και το χρόνο που περνούσαν σε δραστηριότητες όπως περπάτημα, κολύμβηση και αεροβική, καθώς και το χρόνο που περνούσαν βλέποντας τηλεόραση ή διαβάζοντας.

Συμπλήρωσαν τα ίδια ερωτηματολόγια σε διετή διαλείμματα μεταξύ 1997 και 2009.

Ποσοστό 47% των γυναικών, δήλωσαν ότι το περπάτημα ήταν η μόνη δραστηριότητα αναψυχής.
Όσες περπατούσαν τουλάχιστον 7 ώρες την εβδομάδα είχαν 14% μειωμένο κίνδυνο καρκίνου στο μαστό, σε σύγκριση με όσες περπατούσαν 3 ώρες ή λιγότερο την εβδομάδα.

Ο ερευνητής Dr Alpa Patel, δήλωσε ότι δεδομένου ότι περισσότερες από 60 στις 100 γυναίκες αναφέρουν καθημερινό περπάτημα, η προώθηση του περιπάτου ως υγιεινή δραστηριότητα στον ελεύθερο χρόνο θα μπορούσε να αποτελέσει αποτελεσματική στρατηγική για την αύξηση της σωματικής δραστηριότητας σε γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση.

Χωρίς άλλη ψυχαγωγική δραστηριότητα, το περπάτημα, μόνο, για μια ώρα καθημερινά, συνδέθηκε με χαμηλότερο κίνδυνο για καρκίνο στο μαστό στις γυναίκες που έλαβαν μέρος στην έρευνα.

Οι πιο έντονες και μακρύτερες σε χρόνο δραστηριότητες μείωναν τον κίνδυνο ακόμα περισσότερο.

 

Πηγές:
‘Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention’.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Άδ. Γεωργιάδης: Μείωση δαπανών 1,5% στα νοσοκομεία, με αύξηση αποδοτικότητας
Δωρεά Στ. Κουτμερίδη στη μνήμη της κόρης του που πέθανε από CoViD
Αποκάλυψη προτομής Ιπποκράτη στο Παγκόσμιο Ιπποκράτειο Ινστιτούτο Ιατρών