Ημερίδα με θέμα την Ψωρίαση, διοργάνωσαν ο Δήμος Περιστερίου και το Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγείας, την Τρίτη 8 Οκτωβρίου, στο Δημαρχείο Περιστερίου, με τη συνεργασία του Σωματείου Υποστήριξης Ψωριασικών Ασθενών «ΚΑΛΥΨΩ».

Αναφέρθηκε ότι 2-3% του πληθυσμού προσβάλλεται από την ψωρίαση, ανεξαρτήτου φύλου και ηλικίας, ενώ συχνά οι ασθενείς αποκρύπτουν το πρόβλημα ή δεν επισκέπτονται τον δερματολόγο.

Η ενημερωτική εκδήλωση διοργανώθηκε με την υποστήριξη της Φαρμακευτικής Εταιρείας Leo Ελλάς.

Καλωσορίζοντας το κοινό, η Πρόεδρος του Οργανισμού Προσχολικής Αγωγής, Αθλητισμού & Πρόνοιας Δήμου Περιστερίου, κα Ξένη Κορόγιαννη, αναφέρθηκε στη συνεργασία του Δήμου με το Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγείας και στην προσπάθεια που καταβάλλεται για την ενημέρωση του κοινού σε τόσο σημαντικά θέματα υγείας. Ευχαρίστησε τους ομιλητές κ.κ. Δημήτρη Ρηγόπουλο, Καθηγητή Δερματολογίας - Αφροδισιολογίας, Β’ Πανεπιστημιακή Κλινική Δερματικών & Αφροδίσιων Νόσων, Π.Γ.Ν. «Αττικόν» και Κωνσταντίνο Λούμο, Πρόεδρο Σωματείου Υποστήριξης Ψωριασικών Ασθενών «ΚΑΛΥΨΩ», καθώς και όλους τους συντελεστές της ημερίδας.

Ο Καθηγητής κ. Δημήτρης Ρηγόπουλος, αναφέρθηκε σε γενικά ιστορικά και επιδημιολογικά στοιχεία της νόσου, ενώ εξειδικεύοντας παρουσίασε την κλινική εικόνα και τις διάφορες μορφές ψωρίασης, τους παράγοντες εμφάνισης και το ρόλο της κληρονομικότητας ως προς την πιθανότητα να νοσήσει κάποιος από ψωρίαση. Χαρακτηριστικό είναι ότι στην Ευρώπη καταγράφονται 4 εκατομμύρια ασθενείς, ενώ στην Αμερική 3- 4 εκατομμύρια, με σοβαρές επιπτώσεις στην επαγγελματική, σεξουαλική και οικογενειακή ζωή τους.

Εξαιτίας αυτών των επιπτώσεων οι ασθενείς συχνά αξιολογούν την πάθησή τους ως σοβαρότερη από άλλες απειλητικές για τη ζωή ασθένειες όπως π.χ. ο καρκίνος. Ο κ. Ρηγόπουλος, τέλος, τόνισε ότι η ψωρίαση δεν μεταδίδεται και ότι η ψυχολογική κατάσταση των ασθενών, επηρεάζει την πορεία και τη βαρύτητα της νόσου. Συμβούλεψε τους ασθενείς να μην αυτο- απομονώνονται και να ακολουθούν με συνέπεια τις οδηγίες του δερματολόγου τους, καθώς με συστηματική θεραπεία μπορούν να αντιμετωπίσουν τη νόσο με εξαιρετικά αποτελέσματα.

Κατά τη δεύτερη ομιλία της εκδήλωσης, ο Πρόεδρος του ΚΑΛΥΨΩ κ. Κωνσταντίνος Λούμος, μίλησε για το αίσθημα ντροπής, τη δυσκολία στην επαφή με το άλλο φύλο, τον αποκλεισμό από κοινωνικές/ αθλητικές δραστηριότητες που βιώνουν οι ψωριασικοί ασθενείς, με αποτέλεσμα τον κοινωνικό αποκλεισμό και τη χαμηλή αυτοεκτίμηση που μπορεί να οδηγήσει σε κατάθλιψη.

Σημαντικοί παράγοντες υποστήριξης είναι η οικογένεια, οι φίλοι, οι άλλοι ψωριασικοί ασθενείς, το Σωματείο ΚΑΛΥΨΩ, αλλά και ο ίδιος ο ασθενής. Στόχος του ΚΑΛΥΨΩ είναι η αποστιγματοποίηση της ψωρίασης, η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού, η ψυχολογική στήριξη και αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των ανθρώπων που πάσχουν από ψωρίαση, καθώς και η εξασφάλιση των δικαιωμάτων τους.

Το κοινό παρακολούθησε με μεγάλο ενδιαφέρον τις ομιλίες και είχε την ευκαιρία να υποβάλει ερωτήματα στη συζήτηση που ακολούθησε. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με το συμπέρασμα ότι η ενημέρωση είναι καθοριστικός παράγοντας για την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης, την κατανόηση της νόσου και την καταπολέμηση της άγνοιας και της μυθολογίας που συνοδεύουν την ψωρίαση.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κλινικές περιπτώσεις θρόμβωσης και κατάλληλες θεραπευτικές αποφάσεις
Μαύρα φασόλια: Πόσο θρεπτικά είναι;
Λιγοστεύουν τα φαρμακεία στη Γερμανία