Νέα ευρήματα αποκαλύπτουν ότι, ένα στα τέσσερα παιδιά που ζουν σε περιοχές με τα υψηλότερα επίπεδα ρύπανσης και ένα στα επτά παιδιά που κατοικούν σε ακτίνα έως και 75 μέτρων από μία πολυσύχναστη οδική αρτηρία έχουν μεγάλες πιθανότητες να εμφανίσουν άσθμα (www.aphekom.eu).

Ακόμα, καταδεικνύουν ότι τα επίπεδα αέριων ρύπων στους ανοιχτούς χώρους συνεχίζουν να επιδεινώνουν το άσθμα σε χρόνια πάσχοντες, παρά τη γενική μείωση της βιομηχανικής ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Η ατμοσφαιρική ρύπανση στους εσωτερικούς χώρους αποδίδεται σε ανεπαρκώς αεριζόμενες συσκευές θέρμανσης φυσικού αερίου και κηροζίνης, στη χρήση καπνού, διαλυτικών, χρωμάτων, συγκολλητικών και άλλων σχετικών υλικών. Ανησυχία προκαλεί δε το γεγονός της αύξησης της ρύπανσης του αέρα στους εσωτερικούς χώρους, δεδομένου ότι ο χρόνος διαβίωσης σε αυτούς ανέρχεται στο 90%.

Τα παραπάνω στοιχεία, που ανακοινώθηκαν ταυτόχρονα από το Τμήμα Επιδημιολογίας, Αλλεργιών και Νόσων του Αναπνευστικού Συστήματος (EPAR) του Πανεπιστημίου της Σορβόννης και το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας και Ιατρικής Έρευνας (INSERM), τα οποία εδρεύουν στο Παρίσι, αναμένεται να παρουσιάσουν ερευνητές στην Συνάντηση «Παιδικών Αλλεργιών και Άσθματος» (PAAM 2013) της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Αλλεργιολογίας και Κλινικής Ανοσολογίας (European Academy of Allergology and Clinical Immunology – EAACI) που θα διεξαχθεί στην Αθήνα από 17 έως και 19 Οκτωβρίου.

Τα ευρήματα δείχνουν ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση μπορεί να προκαλέσει νέα περιστατικά άσθματος. Επίσης, στοιχεία από τοξικολογικές μελέτες μαζί με πληροφορίες γονιδίων που συνδέονται με την προδιάθεση για εμφάνιση άσθματος, υποδεικνύουν ότι ο δεσμός μεταξύ ατμοσφαιρικής ρύπανσης και άσθματος είναι βιολογικά εύλογος/ δυνατός, τα οποία στοιχεία αποτελούν τα ισχυρότερα μέχρι σήμερα για τη βιολογική σχέση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης με το παιδικό άσθμα.

Όλα αυτά τα ευρήματα παρουσιάζονται κατά τη διάρκεια του «Έτους του Αέρα» που συμπίπτει με την προώθηση αυστηρότερων νόμων, από την Ευρωπαϊκή Ένωση, για την ποιότητά του. Μέχρι στιγμής όμως, δεν έχει ληφθεί κανένα σημαντικό μέτρο σχετικά με το άσθμα και άλλες παρεμφερείς ασθένειες.

Η Δρ. Ιζαμπέλλα Αννέσι- Μαεσάνο (Dr Isabella Annesi-Maesano), Διευθύντρια Έρευνας στο INSERM και Επικεφαλής του Τμήματος EPAR, δήλωσε ότι «Τα στοιχεία αυτά βοηθούν να διευκρινιστεί ότι, περιβαλλοντικοί παράγοντες όπως είναι οι εκπομπές αερίων, η αντιμετώπιση των οποίων είναι εφικτή, μπορούν να συνδεθούν άμεσα με ασθένειες όπως το άσθμα» και προσέθεσε ότι «Με την ατμοσφαιρική ρύπανση να είναι αυτή τη στιγμή δεύτερη στην Παγκόσμια Λίστα Παραγόντων κινδύνου (risk factor), το άσθμα και άλλες σχετικές ασθένειες πρέπει να αντιμετωπιστούν με σοβαρότητα».

«Μελέτες σαν κι αυτή βοηθούν να υπογραμμιστεί η σπουδαιότητα της προστασίας των παιδιών από περιβαλλοντικούς κινδύνους», συνέχισε ο Πρόεδρος του EAACI, Καθηγητής Νίκος Παπαδόπουλος. «Χρειάζεται όλοι, αλλά ιδιαίτερα η ΕΕ, να δώσουμε μεγαλύτερη προσοχή τόσο στα επίπεδα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης όσο και στις ασθένειες του αναπνευστικού, προκειμένου να κάνουμε σημαντικά βήματα προς τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των παιδιών».

Το PAAM 2013

Αποτελεί την μεγαλύτερη στοχευμένη θεματικά συνάντηση της EAACI και προσελκύει περισσότερους από 1.000 συμμετέχοντες. Όντας το σημαντικότερο επιστημονικό γεγονός του έτους σε θέματα παιδικής αλλεργίας και άσθματος καλύπτει θέματα, το εύρος των οποίων κυμαίνεται από την αναφυλαξία, την τροφική αλλεργία και το άσθμα έως τη ρινίτιδα, το έκζεμα και την ανοσοθεραπεία.

«Η αλλεργία, το άσθμα και τα σχετιζόμενα με αυτά προβλήματα υγείας, είναι περιπτώσεις που αντιμετωπίζουν νέοι άνθρωποι αλλά πολλές φορές δεν τυγχάνουν ορθής διάγνωσης από τους ιατρούς», προσέθεσε ο Καθηγητής Παπαδόπουλος. «Αυτό που το PAAM εξακολουθεί να κάνει, είναι να παρουσιάζει τους τρόπους με τους οποίους πάσχοντες, όχι μόνο από την Ευρώπη, αλλά και από όλο τον κόσμο, μπορούν να αντιμετωπίσουν ορισμένες από τις ταχύτερα αυξανόμενες ασθένειες παγκοσμίως. Είναι η μεγαλύτερη εκδήλωση στο είδος της και ελπίζω η επιτυχία και η γνώση που θα αποκομισθεί από αυτή τη συνάντηση να συνεχιστεί και το 2015 όταν το PAAM θα διοργανωθεί στο Βερολίνο της Γερμανίας».

EAACI

Η Ευρωπαϊκή Ακαδημία Αλλεργιολογίας και Κλινικής Ανοσολογίας, EAACI, είναι μία μη κερδοσκοπική οργάνωση που δραστηριοποιείται στο πεδίο των αλλεργιών και των ανοσολογικών ασθενειών όπως το άσθμα, η ρινίτιδα, το έκζεμα, η επαγγελματική αλλεργία, η τροφική και φαρμακευτική αλλεργία και η αναφυλαξία. Η EAACI ιδρύθηκε το 1956 στη Φλωρεντία και εξελίχθηκε στον μεγαλύτερο ιατρικό οργανισμό στην Ευρώπη στο πεδίο της Αλλεργιολογίας και της Κλινικής Ανοσολογίας. Απαριθμεί 7.800 μέλη από 121 Χώρες και 42 Εθνικούς Οργανισμούς Αλλεργιολογίας.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Άδ. Γεωργιάδης: Μείωση δαπανών 1,5% στα νοσοκομεία, με αύξηση αποδοτικότητας
Δωρεά Στ. Κουτμερίδη στη μνήμη της κόρης του που πέθανε από CoViD
Αποκάλυψη προτομής Ιπποκράτη στο Παγκόσμιο Ιπποκράτειο Ινστιτούτο Ιατρών