Αυτό αποκαλύπτουν 4 νέες έρευνες που παρουσιάστηκαν την τρέχουσα εβδομάδα σε διεθνές συνέδριο γονιμότητας, που εξέτασαν τους παράγοντες του τρόπου ζωής σε συνάρτηση με τον τρόπο που επηρεάζουν το σπέρμα.
Οι ερευνητές επίσης ανέφεραν ότι δεν ανακάλυψαν σχέση μεταξύ 2 συνηθειών του τρόπου ζωής που προηγουμένως εκτιμάτο ότι επηρεάζουν το σπέρμα: την καφεΐνη και το αλκοόλ.
Ορισμένοι περιβαλλοντικοί παράγοντες μπορεί να επηρεάσουν την ανδρική γονιμότητα, όπως το κάπνισμα, το υπερβολικό ποτό, η καφεΐνη, οι ουσίες και ορισμένα φάρμακα.
Ερευνητές μελέτησαν ομάδα αντρών για να εντοπίσουν τους παράγοντες που επηρεάζουν την ποιότητα του σπέρματος.
Για την πρώτη έρευνα, η Myriam Afeiche, του Harvard School of Public Health, αξιολόγησε 150 άντρες που βρίσκονταν σε σχέση και τους ζήτησε να συμπληρώσουν ερωτηματολόγια σχετικά με τις διατροφικές συνήθειες, ενώ παράλληλα εξετάστηκαν και δείγματα σπέρματος.
Ανακάλυψε ότι άντρες που κατανάλωναν μια έως 3 μερίδες κατεργασμένου κρέατος, όπως μπέικον, είχαν μορφολογικά χειρότερο σχήμα σπερματοζωαρίων σε σχέση με άντρες που κατανάλωναν τις λιγότερες θερμίδες. Το σχήμα ήταν καλύτερο σε άντρες που κατανάλωναν τα περισσότερα άσπρα ψάρια σε σχέση με άντρες που κατανάλωναν τα λιγότερα.
Άντρες που κατανάλωναν τα περισσότερα σκουρόχρωμα ψάρια, όπως σολομό και τόνο, είχαν συνολική ποσότητα σπέρματος περίπου 34% υψηλότερη σε σχέση με άντρες που κατανάλωναν τη λιγότερη ποσότητα ψαριού.
Η Afeiche ανακάλυψε πως η επίδραση του κατεργασμένου κρέατος μείωσε την ποιότητα των σπερματοζωαρίων και το ψάρι την ενίσχυσε.
Για την επόμενη έρευνα, που παρουσιάστηκε στο συνέδριο, ο ερευνητής Dr. Anatte Karmon, του Harvard, επέλεξε 166 άντρες με μέση ηλικία τα 37 χρόνια και έλαβε περίπου 400 δείγματα σπέρματος. Οι άντρες ρωτήθηκαν πόσο συχνά κατανάλωναν αλκοόλ και καφεΐνη.
Τα ευρήματα δεν έδειξαν αρνητική σχέση μεταξύ αλκοόλ και χρήσης καφεΐνης με την ποσότητα του σπέρματος, καθώς και την ποιότητα και κινητικότητα των σπερματοζωαρίων.
Γάλλοι επιστήμονες εστίασαν στην πρόσληψη καφεΐνης στην τρίτη έρευνα, αναλύοντας δείγματα σπέρματος από 4.500 άντρες σε υπογόνιμα ζευγάρια. Παρατήρησαν ότι μια προηγούμενη έρευνα ανακάλυψε μικρή μείωση στη συγκέντρωση σπέρματος και την ποσότητα, σε ανθρώπους που κατανάλωναν πολλή καφεΐνη και θέλησαν να ερευνήσουν αν η καφεΐνη βλάπτει πέρα ως πέρα τα χαρακτηριστικά των σπερματοζωαρίων ή το DNA.
Αν και περισσότερο από το 75% των αντρών κατανάλωναν καφέ, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η καφεΐνη δεν είχε σοβαρή επίδραση στο σπέρμα.
Τέταρτη έρευνα που παρουσιάστηκε στο συνέδριο, εξέτασε αν οι υγιεινές συνήθειες, όπως η άσκηση, θα μπορούσαν να επηρεάσουν την ποιότητα του σπέρματος.
Άλλη ερευνητική ομάδα από το Harvard ,μελέτησε περίπου 140 άντρες, οι οποίοι συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια για τις συνήθειες άσκησης. Έδωσαν επίσης δείγματα σπέρματος.
Χωρίστηκαν σε 4 ομάδες με βάση την ποσότητα άσκησης και οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η ποσότητα σπέρματος σχετιζόταν άμεσα και σημαντικά με την άσκηση, σε αντίθεση με την κινητικότητα ή το σχήμα των σπερματοζωαρίων.
Άντρες που ασκούνταν μέτρια ή έντονα για 7 ώρες την εβδομάδα είχαν συγκέντρωση σπέρματος 48% υψηλότερη σε σχέση με όσους ασκούνταν μια ώρα την εβδομάδα ή λιγότερο.
Δεν βοηθούσαν όλες οι ασκήσεις. Το τρέξιμο και το ποδήλατο δεν είχαν επίδραση στη συγκέντρωση σπέρματος, με την τελευταία να είναι συνδεδεμένη με περισσότερο από 30% μείωση στην ποσότητα σπέρματος.
Ο ερευνητής Audrey Gaskins, του Harvard School of Pubic Health, δήλωσε ότι η σέλα του ποδηλάτου θέτει πίεση στους όρχεις και αυξάνει τη θερμοκρασία, που μπορεί να εξηγεί τη μείωση της γονιμότητας.
Η άρση βαρών ανάμεσα στα είδη της άσκησης φάνηκε να ενισχύει περισσότερο το σπέρμα. Έχει φανεί πως αυξάνει τα επίπεδα τεστοστερόνης και βελτιώνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη, δήλωσε ο Gaskins. Και τα 2 έχουν συνδεθεί με υψηλότερες συγκεντρώσεις σπέρματος.
Οι νέες έρευνες θεωρούνται προκαταρκτικές, καθώς τα ευρήματα πρέπει να δημοσιευτούν σε επιστημονικό περιοδικό.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η έξαρση της γρίπης στην Ιαπωνία πιέζει νοσοκομεία και φαρμακευτικές
Unicef-Σουδάν: Από οξύ υποσιτισμό θα κινδυνέψουν 3,2 εκατ. μικρά παιδιά φέτος
Η Φον ντερ Λάιεν νοσηλεύτηκε τελικά λόγω της πνευμονίας