Οι ενήλικες νεαρής ηλικίας που εργάζονται σε συνθήκες στρες έχουν διπλάσιο κίνδυνο να εμφανίσουν άγχος και κατάθλιψη, προειδοποιούν Βρετανοί ερευνητές. Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε 1.000 εθελοντές 32 ετών, ποσοστό 45% νέων περιστατικών κατάθλιψης αποδόθηκε στις στρεσογόνες συνθήκες εργασίας.

Οι ερευνητές καθόρισαν σαν απαιτητική εργασία αυτή στην οποία υπάρχει έλλειψη ελέγχου, πολλές ώρες δουλειάς, αυστηρές προθεσμίες και μεγάλη ποσότητα εργασίας. Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Psychological Medicine’.

Στην έρευνα έλαβαν μέρος άνθρωποι που ασκούσαν τα επαγγέλματα του χειρούργου, δασκάλου, πιλότου, δημοσιογράφου, οδοκαθαριστή και αστυνομικού. Συνολικά ποσοστό 10% των αντρών και 14% των γυναικών εμφάνισε τουλάχιστον ένα επεισόδιο άγχους ή κατάθλιψης κατά το διάστημα που διήρκεσε η έρευνα.

Ωστόσο, ο κίνδυνος ήταν διπλάσιος για όσους δούλευαν κάτω από τις πιο στρεσογόνες συνθήκες απασχόλησης.

Η επικεφαλής της έρευνας Dr.Maria Melchior δήλωσε ότι όπως δείχνουν τα στοιχεία, το στρες στην εργασία φαίνεται να οδηγεί σε κατάθλιψη και άγχος ανθρώπους που προηγουμένως δεν τα εμφάνιζαν. Προηγούμενες έρευνες υπεδείκνυαν ότι ενδεχομένως επηρεάζονται οι ορμόνες του στρες οδηγώντας σε κατάθλιψη, όπως η κούραση και η έλλειψη ύπνου.

Παράλληλα, άνθρωποι που εργάζονται σε απαιτητικές εργασίες μπορεί να διαθέτουν λιγότερο χρόνο για κοινωνικές δραστηριότητες. Ο Καθηγητής Cary Cooper στο Πανεπιστήμιο του Λάνκαστερ σημειώνει ότι οι εργασίες γίνονται όλο και περισσότερο απαιτητικές και στρεσογόνες.

Προτείνει, οι διευθυντές να αντιμετωπίζουν διαφορετικά τους εργαζόμενους, με ανταμοιβή και επαίνους αντί για ΄τιμωρία’ και να καταλάβουν ότι οι άνθρωποι χρειάζεται να αισθάνονται ότι έχουν έλεγχο πάνω στη δουλειά τους.

Πηγές:
‘Psychological Medicine’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Τα ρόδια καθυστερούν την απώλεια όρασης που σχετίζεται με την ηλικία
Βρώμη και άλλες ιδέες για πρωινό που θα βοηθήσουν με την τουαλέτα
Οι αναπνευστικές λοιμώξεις προστατεύουν τα παιδιά από σοβαρή εξέλιξη CoViD