Τα αποτελέσματα ενός τεστ με μολύβι και χαρτί μπορούν να οδηγήσουν ηλικιωμένους στην ανάγκη να εξεταστούν για άνοια, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Το τεστ, στο οποίο υποβάλλεται μόνος κάποιος, χρειάζεται 10-15 λεπτά να συμπληρωθεί και έχει σχεδιαστεί να αποτελέσει γρήγορο εργαλείο εξέτασης για την άνοια. Μπορεί κάποιος να το κάνει στο σπίτι.

Άνθρωποι που χάνουν τουλάχιστον 6 πόντους από τους 22 του τεστ, το οποίο αξιολογεί γλωσσικές ικανότητες και ικανότητες μνήμης και επίλυσης προβλημάτων, μεταξύ άλλων νοητικών λειτουργιών, μπορεί να έχουν νοητικά προβλήματα, δήλωσαν οι ερευνητές. Το αποτέλεσμα ενός ανθρώπου θα μπορούσε να οδηγήσει τον γιατρό να διενεργήσει περαιτέρω εξετάσεις για να διαπιστώσει τι κρύβεται πίσω από τα προβλήματα.

Στη νέα έρευνα, περίπου 1.000 άνθρωποι ηλικίας 50 ετών και άνω υποβλήθηκαν στο τεστ και ποσοστό 28% φάνηκε να έχουν νοητικά προβλήματα. Όλοι ενθαρρύνθηκαν να δείξουν τα αποτελέσματα στον γιατρό τους για επεξήγηση.

Οι ερευνητές τονίζουν ότι το τεστ δεν μπορεί να διαγνώσει την άνοια ή τη νόσο Alzheimer, αλλά στοχεύει στην έναρξη συζήτησης μεταξύ των ασθενών και των γιατρών. Δυνητικά, τέτοια συζήτηση και αξιολόγηση θα μπορούσε να εντοπίσει την άνοια στα αρχικά στάδια, οδηγώντας σε καλύτερο έλεγχο και αγωγή της πάθησης, δήλωσε ο ερευνητής Dr. Douglas Scharre, του Ohio State University.

Ο Scharre, σημείωσε ότι πολλοί άνθρωποι με άνοια δεν διαγιγνώσκονται μέχρι 3-4 χρόνια μετά την έναρξη των συμπτωμάτων.
Έρευνες δείχνουν ότι οι ασθενείς που αρχίζουν αγωγή νωρίτερα, εμφανίζουν πιο αργή εξέλιξη της νόσου. Επιπλέον, είναι σημαντικός ο εντοπισμός της άνοιας, επειδή άνθρωποι με την πάθηση μπορεί να χρειάζονται επίβλεψη για την αποφυγή επικίνδυνων καταστάσεων, όπως να ξεχάσουν να λάβουν τη φαρμακευτική τους αγωγή.

'SAGE'

Ενώ υπάρχουν άλλα τεστ για την άνοια, πολλά δίδονται από γιατρούς. Επειδή είναι χρονοβόρα δεν είναι συχνά εφικτό οι γιατροί να εξετάσουν όλους τους ηλικιωμένους ασθενείς τους για άνοια και ενδεχομένως μπορεί να μην προσέξουν ανεπαίσθητες νοητικές αλλαγές σε ηλικιωμένους ασθενείς κατά την επίσκεψη στο ιατρείο, δήλωσε ο ερευνητής.

Ο Scharre, ανέπτυξε το τεστ Self-Administered Gerocognitive Examination (SAGE). Προηγούμενη έρευνα ανακάλυψε ότι το τεστ εντόπισε το 80% των ανθρώπων με ελαφριά προβλήματα νόησης και μνήμης, ενώ το 95% αυτών με φυσιολογικές νοητικές ικανότητες είχαν φυσιολογικά σκορ.
Οι άνθρωποι θα μπορούν να κάνουν το τεστ για πολλά χρόνια και μια αλλαγή στο σκορ θα μπορούσε να υποδηλώνει αλλαγή στις νοητικές ικανότητες.

Ωστόσο δεν υπάρχει απόδειξη ότι το τεστ SAGE εντοπίζει ασθενείς που βρίσκονται στα πρώτα στάδια της άνοιας και οι ερευνητές θα πραγματοποιήσουν νέες έρευνες.

Στην παρούσα έρευνα, οι συμμετέχοντες δεν είναι γνωστό αν μίλησαν με τον γιατρό τους για τα αποτελέσματα.
Άλλοι ειδικοί στηρίζουν την ιδέα πίσω από το τεστ.

Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό The Journal of 'Neuropsychiatry and Clinical Neurosciences.'

 

Πηγές:
Neuropsychiatry and Clinical Neurosciences.'

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Τα ρόδια καθυστερούν την απώλεια όρασης που σχετίζεται με την ηλικία
Βρώμη και άλλες ιδέες για πρωινό που θα βοηθήσουν με την τουαλέτα
Οι αναπνευστικές λοιμώξεις προστατεύουν τα παιδιά από σοβαρή εξέλιξη CoViD