Ηλικιωμένες γυναίκες με υψηλά επίπεδα οιστρογόνων μπορεί ενδεχομένως να αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο για άνοια, ιδιαίτερα αν έχουν και διαβήτη, υποδεικνύει νέα έρευνα.

Χρησιμοποιώντας στοιχεία από μεγάλη έρευνα που περιέλαβε περισσότερες από 5.600 γυναίκες 65 ετών και άνω, Γάλλοι ερευνητές μέτρησαν τα επίπεδα οιστρογόνων σε όσες δεν είχαν άνοια, οι οποίες δεν λάμβαναν θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης.

4 χρόνια αργότερα, οι επιστήμονες συνέκριναν τα αρχικά επίπεδα οιστρογόνων των 543 γυναικών που δεν είχαν άνοια με αυτά 132 γυναικών που διαγνώστηκαν με άνοια.

Οι ερευνητές επίσης εστίασαν σε παράγοντες κινδύνου για άνοια.

Όπως ανακοίνωσαν, ο κίνδυνος άνοιας υπερδιπλασιάστηκε στις γυναίκες με υψηλά επίπεδα οιστρογόνων, ακόμα και όταν έλαβαν υπόψη άλλους γνωστούς παράγοντες.

Ο κίνδυνος αύξανε ακόμα περισσότερο στις γυναίκες με υψηλά επίπεδα οιστρογόνων και διαβήτη. Τα επίπεδα οιστρογόνων ήταν περίπου 70% υψηλότερα σε γυναίκες με διαβήτη που είχαν επίσης άνοια σε σύγκριση με τις γυναίκες χωρίς άνοια.

Οι ερευνητές καταλήγουν ότι γυναίκες με υψηλά επίπεδα οιστρογόνων και διαβήτη μπορεί να αποτελούν ομάδα πολύ υψηλού κινδύνου για άνοια.
Τα αποτελέσματα δημοσιεύονται στο περιοδικό 'Neurology.'

Πηγές:
'Neurology.'

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Τα ρόδια καθυστερούν την απώλεια όρασης που σχετίζεται με την ηλικία
Βρώμη και άλλες ιδέες για πρωινό που θα βοηθήσουν με την τουαλέτα
Οι αναπνευστικές λοιμώξεις προστατεύουν τα παιδιά από σοβαρή εξέλιξη CoViD