‘Ερευνα που θα παρουσιαστεί προσεχώς σε συνέδριο υποδεικνύει ότι η κατανάλωση τροφών που περιέχουν βιταμίνη C, όπως πορτοκάλια, πιπεριές, φράουλες, παπάγια και μπρόκολο, μπορεί ενδεχομένως να συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο αιμορραγικού εγκεφαλικού επεισοδίου.

Ο ερευνητής Dr. Stéphane Vannier, του Pontchaillou University Hospital στη Ρεν της Γαλλίας, δήλωσε ότι τα ευρήματα δείχνουν ότι η έλλειψη βιταμίνης C θα πρέπει να θεωρείται παράγοντας κινδύνου για το συγκεκριμένο σοβαρό τύπο εγκεφαλικού επεισοδίου όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση, το αλκοόλ και το υπερβάλλον βάρος, στην έρευνα.

Η έρευνα συνέκρινε 65 ασθενείς που είχαν υποστεί αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο με 65 υγιείς.

Τα αποτελέσματα εξετάσεων αίματος έδειξαν ότι το 41% όλων των συμμετεχόντων είχε φυσιολογικά επίπεδα, το 45% χαμηλότερα και το 14% τόσο χαμηλά που θεωρήθηκαν ότι έπασχαν από έλλειψη C.

Ωστόσο κατά μέσον όρο οι συμμετέχοντες που υπέστησαν εγκεφαλικό επεισόδιο είχαν μειωμένα επίπεδα βιταμίνης C, ενώ όσοι δεν υπέστησαν εγκεφαλικό επεισόδιο είχαν φυσιολογικά επίπεδα βιταμίνης C στο αίμα.

Χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να επιβεβαιωθούν τα ευρήματα και να ανακαλυφθεί πώς η βιταμίνη C δρα για να μειώσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.

Ο ερευνητής υποδεικνύει ότι ένας τρόπος που η βιταμίνη C θα μπορούσε να μειώνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου μπορεί ενδεχομένως να γίνεται μειώνοντας την αρτηριακή πίεση. Πρόσθεσε ότι η συγκεκριμένη βιταμίνη έχει άλλα οφέλη, όπως ότι βοηθά στην παραγωγή κολλαγόνου.

Πηγές:
Pontchaillou University Hospital.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ρούχα και wearables που φορτίζουν κινητά και ειδοποιούν για έμφραγμα
Υπογραφή Yπουργικής Aπόφασης για την άσκηση ιδιωτικού έργου από γιατρούς του ΕΣΥ
Σπονδυλική Στήλη: Γιατί να επιλέξετε την ενδοσκοπική χειρουργική;