Οι χήροι και οι χήρες αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού επεισοδίου το μήνα που ακολουθεί το θάνατο του αγαπημένου προσώπου, αναφέρει νέα έρευνα από τη Βρετανία.

Ηλικιωμένοι που είχαν χάσει τον σύντροφό τους είχαν περίπου διπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο μετά τον θάνατο του αγαπημένου τους.

Ο αυξημένος κίνδυνος μειώθηκε μετά από 1 μήνα. Μετά από 3 μήνες, άνθρωποι που είχαν χάσει τον σύζυγό τους είχαν τις ίδιες πιθανότητες με τους υπόλοιπους να υποστούν εγκεφαλικό επεισόδιο ή καρδιακή προσβολή.

Τα ευρήματα συμφωνούν με προηγούμενες έρευνες που υποδείκνυαν ότι σημαντικά γεγονότα, όπως ο θάνατος του συζύγου μπορούν να οδηγήσουν σε προσωρινή αύξηση του κινδύνου για καρδιολογικά προβλήματα, δήλωσαν οι ερευνητές. Ωστόσο, λίγες έρευνες ήταν αρκετά μεγάλες ώστε να εντοπίσουν ακριβώς πόσο αυξάνει ο κίνδυνος μετά τον θάνατο του συζύγου.

Οι ερευνητές ανέλυσαν πληροφορίες περισσότερων των 30.000 ενηλίκων, ηλικίας 60 έως 89 ετών, στη Βρετανία, που έχασαν το σύζυγό τους μεταξύ του 2005 και 2012 όπως και 83.000 ενηλίκων περίπου της ίδιας ηλικίας των οποίων οι σύζυγοι ζούσαν.

50 συμμετέχοντες στην πρώτη ομάδα ή ποσοστό 0,16% εμφάνισαν καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο εντός 30 ημερών από τον θάνατο του συζύγου, σε σύγκριση με ποσοστό 0,08% αυτών των οποίων οι σύζυγοι ήταν ζωντανοί την ίδια περίοδο.

Η σχέση ίσχυε ακόμα και όταν οι ερευνητές έλαβαν υπόψη παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάζουν τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου, όπως ηλικία και ιστορικό χρόνιας νόσου, περιλαμβανομένης της καρδιοπάθειας και της υπέρτασης.
Ο κίνδυνος φαίνεται πιθανό να είναι το αποτέλεσμα αρνητικών σωματικών αντιδράσεων που συνδέονται με το έντονο πένθος, αναφέρουν οι ερευνητές του St. George's University, στο περιοδικό ‘JAMA Internal Medicine.’

Χρειάζονται νέες έρευνες για να κατανοηθεί καλύτερα πώς το πένθος μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ενός ανθρώπου για καρδιακά προβλήματα, αλλά ορισμένες έρευνες έχουν υποδείξει ότι άνθρωποι που πενθούν εμφανίζουν βραχυπρόθεσμες αλλαγές στην αρτηριακή πίεση, το επίπεδο ορισμένων ορμονών του στρες και παράγοντες που συμβάλλουν στη δημιουργία θρόμβων.

Είναι επίσης πιθανό οι άνθρωποι να παραμελούν τη φροντίδα της υγείας τους μετά τον θάνατο ενός αγαπημένου, δήλωσαν οι ερευνητές.

 

Πηγές:
‘JAMA Internal Medicine.’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ρούχα και wearables που φορτίζουν κινητά και ειδοποιούν για έμφραγμα
Υπογραφή Yπουργικής Aπόφασης για την άσκηση ιδιωτικού έργου από γιατρούς του ΕΣΥ
Σπονδυλική Στήλη: Γιατί να επιλέξετε την ενδοσκοπική χειρουργική;