Συναρπαστική έρευνα, υποδεικνύει ότι μια ένεση κάθε 1 έως 3 μήνες μπορεί ενδεχομένως μελλοντικά να αποτελέσει εναλλακτική επιλογή στην καθημερινή λήψη χαπιών που λαμβάνουν ορισμένοι άνθρωποι για να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης του ιού HIV.

Το πειραματικό φάρμακο έχει δοκιμαστεί μόνο για την πρόληψη, σε πιθήκους, αλλά τους προστάτευσε εντελώς από τη λοίμωξη, έδειξαν 2 έρευνες που ανακοινώθηκαν σε συνέδριο για το AIDS την Τρίτη.

Ο ειδικός στο AIDS, Dr. Robert Grant, του ιδρύματος Gladstone Institutes, δήλωσε ότι πρόκειται για την πιο συναρπαστική καινοτομία στον τομέα πρόληψης του ιού HIV που έχει ακούσει πρόσφατα. Και οι 2 ομάδες ερευνητών δείχνουν ότι το φάρμακο προσφέρει προστασία 100% . Αν δρα και αποδειχτεί ότι είναι ασφαλές θα οδηγήσει στην πρόληψη του ιού HIV, με περιοδικές ενέσεις ενδεχομένως κάθε 3 μήνες.

Η νέα έρευνα δοκίμασε κάτι που θα μπορούσε να καταστήσει αυτού του είδους την πρόληψη πιο πρακτική-πειραματικό φάρμακο της GlaxoSmithKline PLC.

Οι έρευνες δοκίμασαν το φάρμακο σε πιθήκους που είχαν εκτεθεί σε εκδοχή ανθρώπου-πιθήκου του ιού HIV.

Ερευνητές του Centers for Disease Control and Prevention, χορήγησαν με ένεση σε 6 πιθήκους το φάρμακο, κάθε 4 εβδομάδες. Έξι ακόμα πίθηκοι έλαβαν εικονικό φάρμακο. Όλοι εκτέθηκαν στον ιό 2 φορές την εβδομάδα για διάστημα 11 εβδομάδων.

Οι πίθηκοι που έλαβαν την ψεύτικη αγωγή εμφάνισαν τη λοίμωξη αλλά τα ζώα που έλαβαν το πειραματικό φάρμακο παρέμειναν προστατευμένα, δήλωσε ο ερευνητής Gerardo Garcia-Lerma του CDC.

Στη δεύτερη έρευνα, η Chasity Andrews του Rockefeller University στη Νέα Υόρκη, χορήγησε σε 8 πιθήκους 2 δόσεις του φαρμάκου, με διαφορά 4 εβδομάδων, και σε 8 άλλους χορήγησε εικονικό φάρμακο.

Όλα τα ζώα που έλαβαν την ψεύτικη αγωγή εμφάνισαν γρήγορα λοίμωξη και όσα έλαβαν το φάρμακο προστατεύτηκαν.

Για να διαπιστώσουν οι ερευνητές πόσο διάστημα διαρκούσε μια δόση εμβολίου πραγματοποίησαν δεύτερη έρευνα. Η μονή δόση προστάτευσε 12 πιθήκους για περίπου 10 εβδομάδες κατά μέσον όρο.

Οι έρευνες παρουσιάστηκαν σε συνέδριο στη Βοστόνη. Η έρευνα της Νέας Υόρκης δημοσιεύτηκε επίσης στη διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού ‘Science.’

 

Πηγές:
‘Science.’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Φοβίες: Πώς δεν θα ορίζουν τη ζωή μας
Ο Anthony Aouad στο τιμόνι της Sanofi Ελλάδας
Ποια κυρία αναλαμβάνει την Daiichi Sankyo Greece