Νέα στοιχεία για τις ευεργετικές ιδιότητες του ελαιόλαδου έρχονται στο φως από ισπανική έρευνα. Η κατανάλωση τροφών που έχουν παρασκευαστεί με ελαιόλαδο, που είναι πλούσιο σε φαινόλες, ουσίες που πιστεύεται ότι έχουν ευεργετική επίδραση στην καρδιά μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή δημιουργίας θρόμβων σε ανθρώπους με υψηλή χοληστερόλη, υποδεικνύει η νέα έρευνα, με επικεφαλής τον Dr.Francisco Perez-Jimenez του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Reina Sofia στην Κόρδοβα.
Το ελαιόλαδο περιέχει φαινόλες, οι οποίες σε πειράματα στο εργαστήριο έχουν δείξει ότι πολεμούν τους θρόμβους. Ωστόσο, λίγα πειράματα έχουν γίνει σε ανθρώπους.
Η ερευνητική ομάδα ζήτησε από 21 ανθρώπους με υψηλή χοληστερόλη να καταναλώσουν δυο ειδών πρωινά γεύματα. Για μια εβδομάδα κατανάλωναν είτε άσπρο ψωμί με ελαιόλαδο είτε άσπρο ψωμί με ελαιόλαδο από το οποίο είχαν αφαιρεθεί οι περισσότερες φαινόλες.
Στη συνέχεια οι συμμετέχοντες άρχισαν να τρώνε το αντίθετο πρωινό από τα δυο.
Δυο ώρες μετά την κατανάλωση του γεύματος με τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε φαινόλες παρατηρήθηκε πως δυο δείκτες που ευνοούν τον σχηματισμό θρόμβων είχαν μειωθεί περισσότερο έναντι της ομάδας που κατανάλωσε ελαιόλαδο με λιγότερες φαινόλες.
Οι ερευνητές εκτιμούν πως τα μεικτά αποτελέσματα που έδειξαν προηγούμενες έρευνες για την επίδραση του ελαιόλαδου μπορεί να οφείλονται σε διακυμάνσεις στο περιεχόμενο των φαινολών.
Όπως καταλήγουν οι ερευνητές, η παρούσα έρευνα έρχεται να ενισχύσει τις πεποιθήσεις για τα οφέλη στην καρδιά από το παρθένο ελαιόλαδο.
Η έρευνα δημοσιεύεται στο ‘American Journal of Clinical Nutrition’.
Πηγές:
‘American Journal of Clinical Nutrition’
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ποιο είδος ''χρόνου για τον εαυτό'' είναι πιο αναζωογονητικό ;
Κατάθλιψη και γιορτές: Στρατηγικές αντιμετώπισης
Πώς βοηθά ο χορός ανθρώπους με νόσο του Πάρκινσον [μελέτη]