Ερευνητές του Northwestern University, ανέπτυξαν ενδοκολπικό δακτύλιο που βοηθά στην αποτροπή της κύησης, ενώ ταυτόχρονα απελευθερώνει χαμηλές δόσεις αντιρετροϊκού φαρμάκου, που μειώνει τον κίνδυνο μιας γυναίκας να προσβληθεί από τον ιό HIV και τον έρπητα γεννητικών οργάνων.

Ο Patrick Kiser, του πανεπιστημίου Northwestern, ανέπτυξε τον δακτύλιο με την ελπίδα ότι θα προσφέρει στις γυναίκες περισσότερο έλεγχο στη νόσο του AIDS και στην πρόληψη της εγκυμοσύνης.

Ο δακτύλιος αναπτύχθηκε μετά από έρευνα 5 ετών. Απελευθερώνει δόσεις του αντισυλληπτικού levonorgestrel και του αντιρετροϊκού tenofovir μετά από εισαγωγή του στον κόλπο. Μπορεί να παραμείνει στον κόλπο μέχρι 90 ημέρες και να αφαιρεθεί για σύντομο διάστημα για να καθαριστεί.

Περιλαμβάνει 3 είδη πλαστικών σωλήνων, ικανών να απελευθερώσουν τις κατάλληλες δόσεις κάθε φαρμάκου που περιέχονται στη συσκευή.

Ο δακτύλιος σχεδιάστηκε για τις δύσκολες καταστάσεις υγείας που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες στις φτωχές χώρες.

Ωστόσο, ο ερευνητής θεωρεί ότι μπορεί να ταιριάξει με γυναίκες που βρίσκονται παντού, δηλαδή γυναίκες που θέλουν να ελέγξουν την αναπαραγωγική τους κατάσταση και ανησυχούν για τη μετάδοση σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Φοβίες: Πώς δεν θα ορίζουν τη ζωή μας
Ο Anthony Aouad στο τιμόνι της Sanofi Ελλάδας
Ποια κυρία αναλαμβάνει την Daiichi Sankyo Greece