Εφαρμογή smartphone μπορεί να βοηθήσει αλκοολικούς να αποφύγουν το αλκοόλ. Περιλαμβάνει κουμπί πανικού και προειδοποιητικούς ήχους όταν αυτοί πλησιάζουν κοντά σε μπαρ.

Η νέα έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ''JAMA Psychiatry'', και αφορούσε ομάδα 349 ανθρώπων που είχαν παραμείνει ένα χρόνο σε πρόγραμμα απεξάρτησης. Όταν βγήκαν από τα κέντρα απεξάρτησης, οι 170 χρησιμοποίησαν την εφαρμογή που σχεδιάστηκε από ερευνητές του University of Wisconsin και 179 ακολούθησαν τη συνήθη αγωγή. Η πρώτη ομάδα ανέφερε λιγότερες ημέρες κατανάλωσης αλκοόλ και περισσότερη αποχή σε σύγκριση με όσους συνέχισαν να λαμβάνουν τη συνήθη στήριξη.

Η εφαρμογή ρωτά περιοδικά τον ασθενή πώς είναι. Αν ορισμένες απαντήσεις φαίνονται ανησυχητικές, το σύστημα ενημερώνει έναν σύμβουλο που μπορεί να προσφέρει βοήθεια.

Το κουμπί πανικού μπορεί να προγραμματιστεί για να ειδοποιήσει φίλους του αλκοολικού που είναι πλησιέστερα, όταν πατηθεί. Προσφέρει επίσης links σε τεχνικές χαλάρωσης, ώστε να ηρεμήσει ο ασθενής την ώρα που περιμένει τη βοήθεια.

Τα αποτελέσματα της έρευνας βασίζονται σε αναφορά του ίδιου του ασθενούς, γεγονός που αποτελεί ενδεχομένως περιορισμό. Ωστόσο, ειδικοί στις εξαρτήσεις δήλωσαν ότι η αμεσότητα των εφαρμογών θα μπορούσαν να τις καταστήσουν χρήσιμο εργαλείο.

 

Πηγές:
''JAMA Psychiatry''.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πού θα γίνουν δωρεάν rapid tests από τον ΕΟΔΥ την Παρασκευή
ΕΟΔΥ: Άσκηση επί χάρτου για πιθανά κρούσματα γρίπης πτηνών σε ανθρώπους
Η Roche τερματίζει σειρά θεραπευτικών δοκιμών για τον καρκίνο του πνεύμονα