Νέα έρευνα συνδέει το χρόνιο στρες με την πιθανότητα εμφάνισης σοβαρών ασθενειών. Το χρόνιο στρες μπορεί να οδηγήσει σε νευροεκφυλιστικές ασθένειες, όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας. Σε πειράματα που έκαναν σε ποντίκια, ερευνητές του Texas A&M University, αποκάλυψαν πώς το στρες επηρεάζει το ανοσοποιητικό σύστημα και μπορεί να έχει επιπτώσεις και σε ασθένειες σαν τη σκλήρυνση κατά πλάκας.
Προηγούμενες έρευνες είχαν δείξει επιδείνωση των συμπτωμάτων της νόσου σε ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας σε περιόδους που το στρες τους ήταν αυξημένο. Το αποτέλεσμα αυτό μπορεί να συνδέεται με τις κυτταροκίνες, πρωτεΐνες που ελέγχουν την ανοσοποιητική και φλεγμονώδη λειτουργία του οργανισμού και εμποδίζουν το ανοσοποιητικό σύστημα από τη συνεχή φλεγμονή όταν έχει τελειώσει η μάχη κατά ενός ιού.
Οι ερευνητές δημιούργησαν ένα στρεσογόνο περιβάλλον παρουσιάζοντας ένα μεγαλύτερο και πιο επιθετικό ποντίκι σε τρία νεότερα. Το ποντίκι έδειχνε επανειλημμένως επιθετική συμπεριφορά και το επίπεδος στρες των υπολοίπων διατηρήθηκε σε υψηλό επίπεδο.
Τα ποντίκια στη συνέχεια μολύνθηκαν με μια ασθένεια που προσβάλλει το κεντρικό νευρικό σύστημα.
Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι αύξηση στην ιντερλευκίνη-6 οδήγησε τα αγχωμένα ποντίκια στο να καταστούν ευάλωτα σε ασθένειες όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας. Οι ερευνητές σημειώνουν ότι θα χρειαστούν έρευνες σε ανθρώπους για να εξηγηθεί η διαδικασία αυτή.
Επιπλέον θεωρούν πως η έρευνα υποδεικνύει ότι τα αρνητικά αποτελέσματα κατά τη διάρκεια στρεσογόνων καταστάσεων θα μπορούσαν να αποφευχθούν ή να αντιστραφούν με θεραπείες που θα είχαν στόχο να μπλοκάρουν την αύξηση της ιντερλευκίνης6.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κλινικές περιπτώσεις θρόμβωσης και κατάλληλες θεραπευτικές αποφάσεις
Μαύρα φασόλια: Πόσο θρεπτικά είναι;
Λιγοστεύουν τα φαρμακεία στη Γερμανία