Μια σημαντική διαφορά στον εγκέφαλο αντρών και γυναικών ασθενών με σκλήρυνση κατά πλάκας μπορεί ενδεχομένως να εξηγήσει γιατί περισσότερες γυναίκες σε σχέση με τους άντρες εμφανίζουν τη νόσο, αναφέρει νέα έρευνα.
Ερευνητές του Washington University School of Medicine, στις ΗΠΑ, ανακάλυψαν υψηλότερα επίπεδα της πρωτεΐνης S1PR2 σε πειράματα στον εγκέφαλο θηλυκών ποντικών και νεκρών γυναικών με σκλήρυνση κατά πλάκας, σε σύγκριση με τους άντρες και τους αρσενικούς ποντικούς.
Στις μέρες μας, τετραπλάσιος αριθμός γυναικών σε σχέση με τον αριθμό των αντρών διαγιγνώσκεται με σκλήρυνση κατά πλάκας.
Ειδικοί δήλωσαν ότι το εύρημα είναι ενδιαφέρον.
Μη φυσιολογικά κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος επιτίθενται σε νευρικά κύτταρα του κεντρικού νευρικού συστήματος σε ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας. Επί του παρόντος, δεν υπάρχει θεραπεία, αν και υπάρχουν αγωγές που μπορούν να βοηθήσουν στα αρχικά στάδια της νόσου.
Ερευνητές στο Μισούρι, εστίασαν στην υποτροπιάζουσα- διαλείπουσα σκλήρυνση κατά πλάκας. Μελέτησαν τα αιμοφόρα αγγεία και τον εγκέφαλο υγιών ποντικών με σκλήρυνση κατά πλάκας, καθώς και ποντικούς χωρίς το γονίδιο που κωδικοποιεί την πρωτεΐνη S1PR2, μια πρωτεΐνη- υποδοχέα αιμοφόρων αγγείων, για να διαπιστώσουν πώς επηρέαζε τη βαρύτητα της σκλήρυνσης κατά πλάκας.
Εξέτασαν επίσης δείγματα εγκεφαλικού ιστού 20 ανθρώπων, μετά θάνατον. Ανακάλυψαν υψηλά επίπεδα της S1PR2 στις περιοχές του εγκεφάλου που συνήθως βλάπτονται από τη σκλήρυνση κατά πλάκας, σε ποντικούς και ανθρώπους.
Η δραστηριότητα της κωδικοποίησης του γονιδίου για την πρωτεΐνη S1PR2 συνδεόταν θετικά με τη σοβαρότητα της νόσου σε ποντικούς.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η S1PR2 θα μπορούσε να δρα βοηθώντας να γίνει πιο διαπερατή η ανάπτυξη του αιματοεγκεφαλικού φραγμού. Ένας περισσότερο διαπερατός φραγμός, θα μπορούσε να επιτρέπει την είσοδο επιθετικών κυττάρων-που προκαλούν τη νόσο- στο κεντρικό νευρικό σύστημα, σύμφωνα με την έρευνα.
Η καθηγήτρια Robyn Klein, δήλωσε συνεπαρμένη από την ανακάλυψη του μορίου, καθώς οι ερευνητές επιθυμούν να βρεθεί στόχος για την αγωγή που δεν θα αφορά τη στόχευση των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος.
Η σχέση μεταξύ της σκλήρυνσης κατά πλάκας και της πρωτείης S1PR2 ανακαλύπτεται για πρώτη φορά.
Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘’Journal of Clinical Investigation.’’
Πηγές:
‘’Journal of Clinical Investigation.’’
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Mεγαλύτερη επιτυχία στην τεχνητή γονιμοποίηση με την τεχνητή νοημοσύνη [μελέτη[
Η έξαρση της γρίπης στην Ιαπωνία πιέζει νοσοκομεία και φαρμακευτικές
Unicef-Σουδάν: Από οξύ υποσιτισμό θα κινδυνέψουν 3,2 εκατ. μικρά παιδιά φέτος