Η πρόωρη εμμηνόπαυση μπορεί ενδεχομένως να αυξήσει τον κίνδυνο μιας γυναίκας να εμφανίσει αργότερα νοητική εξασθένηση, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Σε σύγκριση με γυναίκες που μπήκαν στην εμμηνόπαυση μετά την ηλικία των 50 ετών, γυναίκες με πρόωρη εμμηνόπαυση είχαν 40% περισσότερες πιθανότητες για φτωχή επίδοση σε τεστ λεκτικής και οπτικής μνήμης. Είχαν επίσης 35% υψηλότερο κίνδυνο εξασθένησης της ψυχοκινητικής ταχύτητας και της γενικής νοητικής λειτουργίας.

Ποσοστό 8% των 4.800 γυναικών που έλαβαν μέρος στην έρευνα είχαν πρόωρη εμμηνόπαυση. Οι γυναίκες υποβλήθηκαν σε τεστ νοητικών ικανοτήτων στην έναρξη της έρευνας και 2, 4 και 7 χρόνια αργότερα.

Δεν φάνηκε σημαντική σχέση μεταξύ της πρόωρης εμμηνόπαυσης και αυξημένου κινδύνου για άνοια, σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό ''BJOG: An International Journal of Obstetrics and Gynaecology.''

Η Dr. Joanne Ryan, του Hospital La Colombiere στο Montpellier, της Γαλλίας, δήλωσε ότι υπάρχουν ενδείξεις πως η χρήση ορμονικής θεραπείας στην πρόωρη εμμηνόπαυση θα μπορούσε να ωφελήσει την οπτική μνήμη αλλά θα μπορούσε επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο λεκτικών προβλημάτων.

Πηγές:
''BJOG: An International Journal of Obstetrics and Gynaecology.''

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Άδ. Γεωργιάδης: Μείωση δαπανών 1,5% στα νοσοκομεία, με αύξηση αποδοτικότητας
Δωρεά Στ. Κουτμερίδη στη μνήμη της κόρης του που πέθανε από CoViD
Αποκάλυψη προτομής Ιπποκράτη στο Παγκόσμιο Ιπποκράτειο Ινστιτούτο Ιατρών